Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS:n vastaavalla päätoimittajalla on Sanoman johdon luottamus – pääluottamusmiehen käsityksen mukaan myös toimituksen

Helsingin Sanomien vastaavalla päätoimittajalla Kaius Niemellä on Sanoman johdon luottamus ja tuki, sanoo Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta. Hänen mukaansa asiaa ei ole muuttanut perjantaina ilmi tullut tieto siitä, että Niemi on mahdollisesti tiennyt Viestikoekeskus-artikkelista kaksi päivää ennen sen julkaisua.

– Jos miettii, mistä tässä loppujen lopuksi on kyse, on käynyt selväksi, että Helsingin Sanomien julkaisema tieto on ollut löydettävissä julkisista lähteistä. Turvallisuussalaisuuksia ei ole paljastettu, eikä tietoja ole hankittu laittomin keinoin, Kalsta sanoo STT:lle.

Kalstan vastaus noudattaa HS:n puolustusstrategiaa. Oikeus joutuu kuitenkin vielä ottamaan kantaa siihen, että löytyvätkö tiedot muualta. Puolustuksen kokoama näyttö asiasta on salattu esitutkintamateriaalista.

Keskusrikospoliisin (KRP) perjantaina julkistamasta esitutkintamateriaalista kävi ilmi, että lehden entisen toimituspäällikön Erja Yläjärven mukaan vastaava päätoimittaja Kaius Niemi tiesi 16. joulukuuta 2017 julkaistusta artikkelista viimeistään kaksi päivää aiemmin vierailtuaan 14. joulukuuta suunnittelukokouksessa.

Yläjärven kertoma tieto on uusi. Syyttäjä on aiemmin perustellut Niemen syyttämättäjättämistä sillä, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ei aio arvioida syyttämättäjättämistä uudelleen.

Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä on kyse HS:n julkaisemasta artikkelista ja julkaistavaksi aiotusta artikkelikokonaisuudesta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa. Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Kaikki kiistävät syytteet.

"Ehdotan, että käyt toimituksesta kyselemässä"

STT kysyi Kalstalta Sanoman johdon näkemystä siihen, onko vastaava päätoimittaja onnistunut johtamisessa ja riittävällä tavalla kantanut vastuunsa asiassa. Niemi ei esimerkiksi kuulustelussa juuri vastannut poliisin kysymyksiin. Asiassa on esimerkiksi yhä epäselvää, kuka teki kolmelle toimittajalle rikossyytteet tuoneen artikkelin julkaisupäätöksen.

– Vastaava päätoimittaja on aina vastuussa julkaisupäätöksistä ja sisällöistä. Se on yksiselitteistä. Niemi on ollut itse myös tässä asiassa hyvin selkeä. Se on syyttäjän päätös, keitä syyttäjä on päättänyt asettaa syytteeseen.

Kalsta sanoo kommentoivansa vastuukysymystä ainoastaan yleisellä tasolla. Hän ei ota kantaa, onko Niemi ollut vastuussa julkaisupäätöksestä ja sisällöstä myös Viestikoekeskus-jutussa.

Kalsta ei kommentoi myöskään sitä, voidaanko pitää vastuun kantamisena sitä, ettei Niemi ole poliisikuulustelussa vastannut kysymyksiin. Hänen mukaansa puolustusstrategiaa koskeviin kysymyksiin vastaa puolustusasianajaja.

Odottaako Sanoman johto Niemen toimivan jotenkin eri tavalla, jos tulevaisuudessa tulee eteen vastaava tilanne?

– Helsingin Sanomilla on myös jatkossa tarve raportoida suomalaisille ja yhteiskunnalle tärkeistä asioista ja se on olennainen osa riippumatonta journalismia. Tärkeää on, että työ jatkuu.

Entä nauttiiko Niemi Kalstan käsityksen mukaan myös toimituksen luottamusta?

– Ehdotan, että käyt toimituksesta kyselemässä. Tee tutkivaa journalismia. Hän on ammattimainen vastaava päätoimittaja ja osaa työnsä hyvin. Nauttii minun luottamusta ja nauttii taatusti myös toimituksen luottamusta.

HS:n pääluottamusmies Jussi Ahlroth ei aluksi kommentoinut asiaa. Nyt hän sanoo olevansa siinä käsityksessä, että Niemellä on toimituksen luottamus.

– Oma käsitykseni on, että Kaius Niemi nauttii Helsingin Sanomien toimituksen luottamusta. Työt jatkuu.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja. Niemi on myös STT:n hallituksen jäsen.