Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsalainen asiantuntija: Räjähde on voinut olla kaasuputkien luona vuosikausia

Ruotsalainen sukellus- ja sotilasasiantuntija Patrik Hulterström arvioi Nord Stream -kaasuputkiin tehdyn iskun tekotavan tai syyllisen selvittämisen olevan vaikeaa. Mahdollinen räjähde on voinut olla putken luona jo pitkään ennen sen räjäytystä kauko-ohjauksella tai ajastuksella.

– Nykytekniikalla se voi olla paikallaan vuosia, jos käytössä on oikeanlainen tiiviste, jotta se kestää vettä ja painetta, Hulterström sanoo Aftonbladetin haastattelussa.

Hänen mukaansa pommin on voinut viedä paikalle niin sukeltaja, kauko-ohjattu pienoissukellusvene kuin tavallinenkin sukellusvene.

Hulterström on entinen taistelusukeltaja, joka on viime vuosina toiminut taktiikan opettajana Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa. Jos hän itse saisi tehtävän iskeä kaasuputkiin, olisi toimintametodin valinta selvä.

– Asentaisin sinne luultavasti jotain, jonka voisin räjäyttää sitten myöhemmin. En haluaisi olla paikalla kun räjähtää, sanotaanko niin, Hulterström kommentoi Aftonbladetille.

Putket 28 - 210 metrin syvyydessä

Hulterström ei osaa arvioida, kuinka paljon räjähdettä tarvittaisiin liki 30 millin paksuisen ja betonilla päällystetyn teräsputken puhkaisemiseen. Ei välttämättä kuitenkaan kauhean paljoa, jos räjähdyksen voi suunnata tarkasti, Hulterström pohtii. Pienenkin reiän synnyttyä putkessa olevan paineen pitäisi hänen mukaansa laajentaa vauriota.

Nord Stream -putket kulkevat Itämeressä 28–210 metrin syvyydessä. Hulterströmin mukaan sukeltaja voi saavuttaa kaikki syvyydet, joskin yli 70–80 metriin sukeltaminen on vaikeampi ja monimutkaisempi operaatio. Tueksi tarvittaisiin muun muassa pinta-alus, jonka tutkat muu merivalvonta voisi helposti havaita, Hulterström muistuttaa.

– Käyttäisin (sukeltajan sijasta) mieluiten jonkinlaista vedenalaista alusta, jota voi ohjata. Se voisi olla jopa itsestään räjähtävä alus, jonkinlainen ohjattu miina tai torpedo, Hulterström sanoo.

Räjähdys ja kaasu tuhonneet jälkiä

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun dosentin Hans Liwångin mukaan räjähdysten voimakkuudesta ja tarkoista paikoista saataneen aikanaan tietoa, jos ja kun merenpohjaa putkien luona päästään tutkimaan. Sabotaasin tekijöistä sen sijaan voi olla vaikeampaa löytää vihjeitä.

– En usko, että esimerkiksi jälkiä pienoissukellusveneestä tai sukeltajan käynnistä paikalla on enää löydettävissä. Sellaiset ovat pyyhkiytyneet pois joko räjähdyksen tai putkista ulos purkautuvan kaasun seurauksena, Liwång sanoo uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa voisikin olla hyvä ajatus tukia merenpohjaa myös eri vuotokohtien välillä mahdollisten jälkien löytämiseksi. Nord Stream 1:n vuotokotien väli on noin kuusi kilometriä, ykkös- ja kakkosputken vuotojen välin noin 75 kilometriä.

Ruotsin poliisi tutkii jo tapahtunutta törkeänä tuhotyönä. Koska vuotokohdat eivät ole minkään maan aluevesillä, Liwång arvelee, että myös moni muu taho on kiinnostunut ja myös juridisesti oikeutettu tutkimaan tapahtumapaikkoja – kunhan kaasun tulo ensin jossain vaiheessa loppuu.

– Jos on silloin valmiina, niin varmaan on mahdollista jo muutaman päivän kuluessa päästä kuvaamaan niitä, Liwång arvioi.