Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian konservatiivit rämpivät pohjamudissa – kannatusero työväenpuolueeseen suurin sitten 1990-luvun

Britannian konservatiivipuolueen kannatus on vajonnut pohjamutiin, ilmenee torstaina julkaistusta mielipidemittauksesta. Työväenpuolue sai YouGovin keskiviikkona ja torstaina toteuttamassa kyselyssä 54 prosentin kannatuksen, kun konservatiiveja kannatti 21 prosenttia.

33 prosenttiyksikön ero on suurin, mitä kahden suurimman puolueen välillä on mitattu sitten 1990-luvun, kun Tony Blair veti työväenpuolueen vaalivoittoon. Ero oli viime viikon kyselyssä selvästi pienempi, mutta samansuuntainen. Tuolloin 45 prosenttia sanoi kannattavansa työväenpuoluetta, 28 prosenttia konservatiiveja.

Enemmistö toisen YouGov-mittauksen vastaajista sanoo luottavansa enemmän työväenpuolueen ja sen puheenjohtajan Keir Starmerin kykyyn hoitaa taloutta kuin konservatiiveihin.

Pääministeri Liz Trussin ensimmäiset kolme viikkoa virassa ovat olleet vaikeat, eikä Truss ole kyennyt antamaan vakuuttavaa vastausta Britanniaa riivaaviin talousvaikeuksiin. Valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin suunnitelma mittavista veroalennuksista heilutti markkinoita niin pahasti, että keskuspankki Bank of England joutui tarttumaan hätätoimiin pelastaakseen maan eläkeyhtiöt.

Britannian enemmistövaalijärjestelmässä uuden mittauksen mukainen tulos saattaisi antaa työväenpuolueelle jopa yli 300 paikan enemmistön parlamenttiin. Työväenpuolue ei ole ollut vallassa sitten vuoden 2010, kun Blairia seurannut Gordon Brown hävisi vaalit finanssikriisin jälkimainingeissa.