Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi Jari Aarnion alaisena työskennellyttä poliisia tuomittiin ehdolliseen – valehtelivat oikeudessa Aarnion hyväksi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina ehdolliseen vankeuteen kaksi Jari Aarnion alaisena työskennellyttä poliisia, jotka oikeuden mukaan valehtelivat oikeudessa tämän hyväksi. Oikeuden mukaan he antoivat todistajina vääriä tietoja niin sanotun huumetynnyrijutun käsittelyssä käräjä- ja hovioikeudessa.

Väärät tiedot tukivat Aarnion väitteitä jutussa keskeisistä prepaid-liittymistä. Aarnio selitti liittymien paikantumista sillä, että puhelimia olisi säilytetty poliisin tarkkailuryhmän salaisessa tilassa, "piilokonttorissa", joka sijaitsi lähellä hänen kotiaan. Aarnion mukaan puhelimia myös käyttivät useat poliisimiehet.

Tuomioistuimet taas ovat katsoneet, että Aarnio oli niin sanottu Pasilan mies, joka käytti liittymiä hasiksen maahantuonnin ja levityksen järjestelemiseen.

Oikeuden mukaan poliisimiehet tukivat todistajina Aarnion kertomaa puhelinten säilyttämisestä salaisessa tilassa, vaikkei se pitänyt paikkaansa.

– Vastaajat ovat vedonneet siihen, että he ovat joutuneet toimintansa sensitiivisyyden vuoksi toimimaan siten, että muut poliisimiehet eivät ole olleet siitä tietoisia. Käräjäoikeus kuitenkin katsoo olevan ilmeisen epäuskottavaa, että puhelimia olisi voitu säilyttää piilokonttorissa useiden vuosien ajan siten, ettei kukaan olisi havainnut sitä tai saanut tietää siitä muutoin, tuomiossa kirjoitettiin.

Lisäksi toinen miehistä oli oikeuden mukaan kertonut pitäneensä tietyllä hetkellä hallussaan puhelinta, joka oli tosiasiassa tuolloin Aarniolla.

Toinen tuomittu saanut aiemmin Aarnion liittyvän virkarikostuomion

Käräjäoikeuden mukaan miesten antamat väärät tiedot tukivat Aarnion väitteitä ja kiistämisperustetta poikkeuksellisen vakavassa rikoskokonaisuudessa. Oikeus tuomitsi molemmat törkeästä perättömästä lausumasta tuomioistuimessa.

Piilokonttorista ja yksittäisestä puhelimesta oikeudessa kertonut Marko Sami Tapani Verlin, 53, tuomittiin puolen vuoden ehdolliseen.

– (Verlinin) väitteet ovat koskeneet kahta eri tilannetta ja niillä on ollut erityistä merkitystä Aarnion väitteiden tukemisessa. Rikos voidaan katsoa suunnitelmalliseksi ja se on tehty virkamiesasemassa. Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, oikeus katsoi tuomiossaan.

Toinen syytetty Jussi Robert Tamski sai neljän kuukauden ehdollisen tuomion. Oikeudessa molemmat kiistivät syytteen ja sen, että heillä olisi ollut mitään tarkoitusta tukea Aarnion puolustusta.

Verlin on viime vuonna tuomittu sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta jutussa, joka myös liittyy Aarnioon.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Verlin käytti työaikaansa henkilöiden ja ajoneuvojen luvattomaan tarkkailuun Aarnion pyynnöstä. Rikos ajoittui loppuvuoteen 2016. Aarnio oli kesäkuussa 2015 tuomittu vankeuteen niin sanotussa Trevoc-jutussa ja hän oli menettänyt virkansa.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi Verlinin keväällä 2020. Myöskään Tamski ei ole enää Helsingin poliisilaitoksen palveluksessa. Hän irtisanoutui itse kesällä 2017.