Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Lintilä sähkön hintakriisistä: Taloudellinen arvio energian tuottajilta kerättävistä maksuista on huteralla pohjalla

EU-komissio on arvioinut yläkanttiin fossiilisen energian tuottajien solidaarisuusmaksun ja muiden energiamuotojen tuottoleikkurin taloudellisen merkityksen, arvioi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Lintilä edusti perjantaina Brysselissä Suomea energiaministerien kokouksessa, jossa haettiin poliittista yhteisymmärrystä sähkön hintakriisin taittamiseen.

Lintilä uumoili kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa medialle, että arvio tuottajilta kerättävistä varoista on huteralla pohjalla.

Komissio on esittänyt, että energian tuottajiin ja jalostajiin iskevillä toimilla saataisiin kerättyä yhteensä 140 miljardin euron varat. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden solidaarisuusmaksun piiriin joutuakseen yhtiön liikevaihdosta 75 prosenttia pitäisi tulla fossiilisista tuotteista, minkä seurauksena Suomessa ainoakaan yhtiö ei ole joutumassa tämän sääntelyn piiriin.

Poliittinen yhteisymmärrys kolmesta keinosta

Ministerit antoivat kokouksessaan perjantaina hyväksynnän kolmelle keinolle. Niitä ovat sähkön talvi- ja huippukulutuksen leikkaaminen, fossiilisen energian tuottajien ja jalostajien solidaarisuusmaksu sekä muiden energiamuotojen tuottokatto.

Unionin jäsenmaiden pitäisi nyt vähentää nettosähkön huippukulutusta ainakin 5 prosenttia ja talvikulutusta keskimäärin 10 prosenttia vertailuajankohtaan nähden.

– Suomihan on pärjännyt siinä erittäin hyvin, Lintilä sanoi jo tähän asti tapahtuneista muutoksista sähkön kulutuksessa.

Kallis kaasu on paisuttanut myös muista energiamuodoista sähkömarkkinoilta saatavia tuottoja. Sähkön hinnan markkinoilla määrää se tuottaja, jota tarvitaan viimeiseksi täyttämään kysyntä.

Muun muassa ruskohiilelle, ydinvoimalle ja uusiutuvalle energialle on tulossa puolestaan leikkuri, joka asettaa maksimihinnaksi 180 euroa megawattitunnilta.

Lintilä sanoi myös, että ministerit haluavat komissiolta lisää konkreettisia keinoja sähkön hintakriisin taittamiseksi.

Tuleeko venäläiselle kaasulle hintakatto?

Tähän mennessä on jo tihkunut tietoja siitä, että komissio on laatimassaan epävirallisessa asiakirjassa hahmotellut ratkaisua, joka loisi venäläiselle putkikaasulle hintakaton. Samalla aikeina olisi sopia muiden putkikaasun tuottajien aseman turvaamisesta.

Kaasun hintakattoa pyöriteltiin jo edellisessä energiaministerien tapaamisessa, mutta jäsenmailla oli tuolloin hyvin erilaisia näkemyksiä, eikä asia edennyt komission esitykseksi.

Lintilä kuvasi asiaa energiaministerien kokouksen jälkeen lyhyesti sanomalla, että kaasun hintakatosta ei päätetty, mutta valmiutta keskustella siitä on.

Lintilän mukaan kokouksen päätökset etenivät hyvin komission esittämien ehdotusten pohjalta.

Hän kertoi pyrkineensä itse luomaan painetta, jotta tukkumarkkinoiden tekninen hintakatto ja vakausvaatimusten keveneminen toteutuisivat. Ratkaisuilla on tarkoitus pureutua siihen, että sähkön johdannaismarkkinat alkoivat osoittaa jo aiemmin voimakasta hermostuneisuutta.

Nord Stream -vuotoja Itämerellä Lintilä kommentoi lyhyesti sanomalla muun muassa, että sabotaasi sai ministereiltä täydellisen tuomion.