Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Migri ukrainalaisten ja venäläisten sijoittamisesta vastaanottokeskuksiin: tilanteen sensitiivisyys pyritty huomioimaan

Maahanmuuttovirasto (Migri) tiedottaa seuraavansa tarkasti tilannetta ukrainalaisten ja venäläisten sijoittamisesta Suomen vastaanottokeskuksiin. Migri tviittaa, että vastaanottokeskuksia on ohjeistettu aiheesta ja tilanteen sensitiivisyys on pyritty huomioimaan majoitusratkaisuissa ja muissa järjestelyissä.

– Erityisiä haasteita eri väestöryhmien välillä ei tähän mennessä ole havaittu, mutta tilanne elää ja reagoimme muutoksiin nopeasti, tviitissä kirjoitetaan.

Migri huomauttaa, että perinteiset vastaanottokeskukset ovat olleet Suomessa laitosmaisia. Uudet vastaanottokeskukset taas toimivat pitkälti asuntopohjaisesti, mikä mahdollistaa eri asiakasryhmien erottamisen toisistaan aivan uudella tavalla.

Migrin mukaan laitosmallisissa keskuksissa ukrainalaiset ja venäläiset hakijat sijoitetaan lähtökohtaisesti eri keskuksiin.

– Elävässä elämässä tilanteet ovat kuitenkin moninaisia. Järjestelyissä pitää huomioida esimerkiksi perheet, joissa on molempia kansallisuuksia, Migrin tviitissä todetaan.

Migrin mukaan asiasta käydään jatkuvaa vuoropuhelua ja muiden viranomaisten kanssa tehdään yhteistyötä asiaan liittyvien turvallisuusnäkökohtien huomioimiseksi.

– Meille tärkeää on, että asiakkaamme voivat kokea olonsa Suomessa turvalliseksi.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa: Muodostaa merkittävän uhan hyvinvoinnille

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa julkaisi lauantaina avoimen kirjeen, jossa se totesi, että Venäjältä paenneiden miesten sijoittaminen Ukrainasta paenneiden naisten ja lasten läheisyyteen muodostaa merkittävän uhan ukrainalaisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

– On syytä muistaa, että Ukrainasta pakenivat pääasiassa naiset ja lapset, kun taas Venäjältä pakenevat ovat ensisijaisesti miehiä. Kun Venäjän hallitus sotilaallisen kampanjan tappioiden ja epäonnistumisten seurauksena ilmoitti liikekannallepanosta, merkittävä osa Venäjän miespuolista väestöä yksinkertaisesti pelkäsi mahdollista kuolemaa Ukrainassa, kirjeessä todetaan.

Yhdistys pyytää viranomaisia varmistamaan vastaanottokeskuksissa asuvien ukrainalaisten pakolaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin.

– On täysin mahdotonta hyväksyä Venäjän kansalaisten sijoittamista sinne, missä asuu Ukrainan sotaa paenneita naisia ja lapsia.