Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haavisto: Putin käy selviytymistaistelua – "Pinnan alla kuohuu"

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin käy selviytymistaistelua Venäjän armeijan kärsiessä tappioita Ukrainassa.

Haavisto toteaa Newsweekin haastattelussa, että Putin kohtaa tällä hetkellä paitsi vastarintaa kotimaassaan, myös epävarmuutta sotaan neutraalisti suhtautuneiden maiden keskuudessa. Epävarmuutta aiheuttavat paitsi ruokakriisi ja ydinsodan uhka, myös vallatuilla alueilla järjestetyt valekansanäänestykset.

– Monet maat, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole huolestuttanut, ovat nyt huolissaan tästä että maiden rajoja voitaisiin muuttaa äänestyksillä, Haavisto toteaa haastattelussa.

– Äänestykset pakottavat maita reagoimaan, tai ainakin olemaan tunnustamatta uusia rajoja. En usko, että kovinkaan moni maa tulee tunnustamaan näitä valheellisella äänestyksellä luotuja rajoa.

Toisaalla haastattelussa Haavisto analysoi Venäjällä kasvavaa protestiaaltoa. Haavisto nosti oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyn ja muusikko Alla Pugatšovan toiminnan esimerkeiksi.

– He osoittavat, että pinnan alla kuohuu. Kuinka nopeasti muutos tapahtuu, sitä on vaikea sanoa.

– Olemme naapurissa, ja meidän on varauduttava kaikenlaisiin muutoksiin. Mutta muutos ei yleensä ole pehmeä.