Venäläisnuoret vastustavat Venäjän osittaista liikekannallepanoa. Iän myötä sodan kannatus kasvaa. Liki kaksi kolmasosaa, 63 prosenttia kaikista venäläisistä, ajattelee, että sota ei vaikuta omaan elämään.
Asia ilmenee syys-lokakuun vaihteessa, eli viime viikon lopulla Venäjällä tehdyssä tutkimuksessa, josta kertoo venäläinen talouslehti Kommersant.
18–26-vuotiaista venäläisistä 56 prosenttia vastustaa osittaista liikekannallepanoa. Sen sijaan yli 44-vuotiasta peräti 70 prosenttia kannattaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätöstä.
Kaikista vastaajista liki kaksi kolmasosaa, 64 prosenttia, kannattaa päätöstä osittaisesta liikekannallepanosta. Vain alle kolmannes, 31 prosenttia, ei kannata päätöstä.
Vastanneista neljä prosenttia ei aio välittää määräyksestä sotaan tai on aikeissa poistua maasta. Peräti 15 prosenttia kertoo, että joku lähipiiristä on lähtenyt tai on aikeissa lähteä maasta. Määrä on kasvanut maaliskuusta viisi prosenttia.
Suurin osa lähtijöistä tai lähtöä suunnittelevista on alle 34-vuotiaita, eikä heillä ole korkeakoulututkintoa. Venäjä on kertonut, että ainakaan valtion yliopistojen opiskelijat eivät joudu sotaan.
Viimeviikkoista neljän ukrainalaisalueen niin sanottua liittämistä Venäjään kannatti 77 prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista. Korkeinta kannatus oli yli 60-vuotiaiden keskuudessa, peräti 86 prosenttia. Niitä kannatettiin, koska ”kansanäänestykset” puolsivat liittymistä.
62 prosenttia vastaajista, eli liki kaksi kolmasosaa, oli sitä mieltä, että kansanäänestyksiä ei pitäisi tehdä alueilla, joilla ”vihamielisyyksiä ei ole saatu päätökseen”.
Rauhanneuvotteluiden kannattajien määrä on kasvanut. Heitä on 44 prosenttia. Kolmasosa vastaajista on kokenut ahdistusta ja huolta sukulaisten ja ystävien osallisuudesta sotaan, vain 15 prosenttia on ylpeä nykytilanteesta.
Hyökkäyksen jatkamista kannattavien määrä oli laskenut heinäkuuhun verrattuna, mutta sitä kannattaa yhä 46 prosenttia vastaajista.
Tutkimuksessa oli yllättävää, että 60 prosenttia vastaajista oli valmis tukemaan uutta hyökkäystä Kiovaan, jos presidentti Putin aloittaa sen ”huomenna”.
Samaan aikaan 75 prosenttia vastaajista hyväksyisi presidentin rauhansopimuksen ”huomenna”. Rauhansopimuksen kannattajien määrä on kasvanut 10 prosenttia heinäkuusta.
Virhemarginaali puhelinhaastattelututkimuksessa on 2,5 prosenttia.
Mitä tutkimuksesta voi päätellä? Ensinnäkin, että nuoremmat ikäluokat ajattelevat itsenäisemmin ja uskaltavat kertoa aidon kantansa mielipidetutkimuksessa.
Iäkkäämmät, jotka kannattivat enemmän sotaa, ovat enemmän valtion propagandan vaikutuksen alaisia ja todennäköisesti arempia kertomaan todellista kantaansa. He muistavat neuvostoajat ja pelkäävät oletettavasti "jäävänsä kiinni", jos ovat kriittisiä valtaa kohtaan.
Toisaalta korkea luku sekä uuden hyökkäyksen että rauhan kannattajissa, ”jos presidentti päättää huomenna” kertoo kaikkien ikäluokkien vahvasta auktoriteettiuskosta.
Samalla tutkimuksesta voi päätellä, että Kreml paitsi manipuloi, myös kuuntelee kansan näkemyksiä. Maanantaina 3. lokakuuta Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että ”rajat ovat epäselvät”, vaikka alueet sinällään liitettiin venäläisessä prosessissa Venäjään.