Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljyntuottajamaat sopivat kahden miljoonan tynnyrin leikkauksesta öljyntuotantoon

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja ulkopuoliset öljyntuottajamaat ovat sopineet mittavasta, kahden miljoonan tynnyrin leikkauksesta päivittäiseen tuotantoon. Wienissä kokoontuneiden tuottajamaiden päätöksestä kertoi Iranin edustaja Amir Hossein Zamaninia.

Mittavaa leikkausta osattiin odottaa, sillä suurimmat tuottajamaat Saudi-Arabia ja Venäjä haluavat kumpikin vähentää tuotantoa, jotta öljyn hinnan lasku pysähtyisi.

Kalliimman öljyn odotetaan vauhdittavan entisestään jo valmiiksi korkeaa inflaatiota Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja kymmenen järjestön ulkopuolista öljyntuottajamaata olivat koolla Wienissä päättämässä tulevista tuotantomääristä.

Kokousta valmistellut paneeli esitti, että leikkaus asettuisi ennakko-odotusten ylärajalle, eli kahteen miljoonaan tynnyriin.

Raakaöljyn hinta ponnahti Venäjän hyökkäyssodan alussa yli 140 dollariin tynnyriltä mutta on sittemmin laskenut noin 90 dollariin. Hintoja on painanut huoli kysynnän laskusta ja odotus maailmantalouden ajautumisesta taantumaan. Odotus mittavasta leikkauksesta on nostanut markkinahintoja päätöstä odoteltaessa. Pohjois-Amerikan viitelaatu WTI on kallistunut kahden päivän aikana jo yhdeksän prosenttia.

Opec+, eli Opecin 13 jäsentä ja kymmenen ulkopuolista öljyntuottajamaata vähensivät keväällä 2020 tuotantoa lähes 10 miljoonalla tynnyrillä päivässä, kun koronapandemia hyydytti maailmantalouden ja raakaöljyn kysynnän. Tuotantokiintiöitä nostettiin entiselle tasolleen tänä vuonna, mutta kaikki tuottajamaat eivät ole kyenneet tuottamaan kiintiöidensä sallimaa määrää.

Syyskuussa tuottajamaat päättivät pienestä, 100 000 tynnyrin tuotannon supistuksesta.

Öljyä ostavat maat ovat peränneet tuottajamailta tuotannon kasvattamista, mutta vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville.