Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pellervo ennakoi vilkasta puukauppaa ensi vuodelle – tukin hinta laskee, mutta kuitupuu kallistuu

Pellervon taloustutkimus PTT ennakoi, että puun kysyntä kasvaa Suomessa ensi vuonna ja hakkuumäärät kasvavat. Syynä on osin tarve korvata venäläinen tuontipuu. Venäläistä puuta korvataan ensisijaisesti kotimaisella puulla, sillä tuonti Baltiasta ja Ruotsista on laskenut selvästi.

PTT ennakoi, että tukin keskikantohinta nousee tänä vuonna noin seitsemän prosenttia, mutta laskee hieman ensi vuonna, kun sahatavarahinnat laskevat. Kuitupuu kallistuu tänä vuonna viiden ja ensi vuonna kolmen prosentin tahtia. Koivukuidun hinta nousee havukuituja enemmän Venäjän-tuonnin loppumisen vuoksi.

– Vielä tänä vuonna Venäjän tuontipuun korvaamisesta ei tule ongelmaa, koska Suomen metsäteollisuuden puunkäyttö vähenee huomattavasti. Syynä ovat alkuvuoden työnseisaus UPM:n tehtailla ja aiemmat tuotantokapasiteetin leikkaukset, sanoo tutkimusjohtaja Paula Horne tiedotteessa.

Kaikkiaan puun tuonti Suomeen on tammi-kesäkuussa vähentynyt 62 prosenttia. Viime vuonna Venäjän tuonti edusti 75 prosenttia kaikesta tuonnista, mutta määrä hupeni nopeasti tämän vuoden puolella Ukrainan sodan vuoksi. Huhtikuusta lähtien osuus on ollut enää prosentin luokkaa ja heinäkuun jälkeen sen pitäisi olla nollassa.

– Baltian kuitupuulle on kysyntää muuallakin, ja sen hinta on lähtenyt rakettimaiseen nousuun. Ulkomailta ei siis ole tulossa helpotusta puun tarpeeseen, vaan katseet kääntyvät kotimaahan, Horne toteaa.

Bruttokantorahatulot nousevat tänä vuonna yli 2,4 miljardin

Metsäteollisuuden puunkäyttö lisääntyy PTT:n ennusteen mukaan ensi vuonna lähes kuusi prosenttia eli neljä miljoonaa kuutiometriä, kun sekä massa- että puutuoteteollisuuden tuotanto kasvaa. Varsinkin kuitupuun tarve on kasvussa metsäteollisuuden uusien investointien myötä.

Markkinahakkuut lisääntyvät noin kolme prosenttia, lähelle 66:ta miljoonaa kuutiometriä. Puun käyttömäärä jää kuitenkin selvästi vuoden 2021 lukemia pienemmäksi.

Puukaupassa tämän vuoden pystykauppamäärä jää 14 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna. Ensi vuonna kasvava puun tarve lisää paineita kotimaisille puumarkkinoille. Pellervo ennakoi, että yksityismetsien puukauppamäärä nousee muutaman prosentin.

Yksityismetsien bruttokantorahatulot nousivat viime vuonna lähes kolmanneksen, kun sekä hakkuu- ja kauppamäärät että puun hinnat kasvoivat. PTT arvioi, että kasvu jatkuu ja tulot ylittävät tänä vuonna 2,4 miljardia euroa.

Vienti vähenee talouden taantuman takia

PTT ennustaa, että metsäteollisuuden vienti supistuu talouden epävarmuuden ja kysynnän vähenemisen myötä. Sahatavaran ja vanerin vientiä vähentää tänä ja ensi vuonna rakentamisen volyymin lasku. Myös paperin kysyntä kärsii korkeasta inflaatiosta ja talouden epävarmuudesta.

Suomalaisen kemiallisen metsäteollisuuden vientiä tukee kuitenkin energian korkea hinta sekä saatavuus, jotka parantavat kilpailuasemaa keskieurooppalaisin kilpailijoihin verrattuna.

Metsäteollisuus hyötyy kalliista energiasta, koska se tuottaa tuotantoprosessiensa ohessa sähköä ja lämpöä. Lisäksi suuret metsäyhtiöt UPM, Stora Enso ja Metsä Group omistavat suoraan tai epäsuoraan osuuksia ydin- ja vesivoimaloista.

-----

Juttua on korjattu klo 15.16: Puun käyttömäärä vuonna 2021 oli suurempi kuin vuoden 2023 ennakoitu käyttö, mutta ei ennätysmäinen. Poistettu sana "ennätysmäinen" toisesta kappaleesta ensimmäisen väliotsikon jälkeen.