Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Sähkö voi olla ensi talvena halpaa – sähköjohdannaisten hinnoissa on tapahtunut nopea muutos

Kuumana käyvä sähkönhintakeskustelu saa uusia piirteitä päivä toisensa jälkeen. Sähkön futuurihintojen perusteella on tehty arvioita, joiden mukaan sähkö saattaisi olla Suomessa tulevana talvena halpaa.

Helsingin Sanomat (HS) kertoo, että tulevan talven sähköjohdannaisten hinnat ovat halventuneet nopeasti viime päivinä.

HS:n mukaan ensi vuoden tammi–maaliskuussa erääntyvässä futuurisopimuksessa pohjoismaisen sähkön hinta oli eilen keskiviikkona noin 300 euroa megawattitunnilta, kun vielä viime viikon lopulla megawattitunti maksoi 423 euroa.

Käytännössä 300 euroa megawattitunnilta tarkoittaa kuluttajalle 30 sentin verotonta kilowattituntihintaa.

Muutos on merkittävä, sillä kalleimmillaan ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen futuurit olivat elokuun lopulla 550 eurossa.

Helsingin Sanomien haastatteleman Vattenfallin vanhemman salkunhoitajan Juho Kinnin mukaan johdannaishintojen laskun taustalla on ennen kaikkea maakaasun hintakehitys.

Sähkön hinta on viime kuukausina seurannut tiiviisti maakaasun hintaa, koska maakaasusähkö on kalleimpana tuotantomuotona usein määrännyt sähkön markkinahinnan koko Euroopan markkina-alueella.

Kinnin mukaan kaasun halpeneminen on loogista, koska kaasuvarastoja on täytetty Euroopassa niin innokkaasti, että nyt ne ovat lähes täysiä.

– Samaan aikaan teollisuuden kaasun kysyntä Euroopassa on selvästi vähentynyt ja luvassa on lauhempaa säätä. Kun kaasua tulee markkinoille koko ajan ja kysyntä pienenee, hinta laskee, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Markkinoilla ei nähdä kaasuvarastojen hyvän tilanteen takia akuuttia hätää, vaan normaalista talvesta on arvioitu mahdollisesti selvittävän jopa ilman vakavaa pulaa.

Helsingin Sanomissa muistutetaan, että johdannaishinnat ovat markkinoiden ennuste talven sähkön hinnasta, mutta todellisuudessa kukaan ei tiedä, mihin hinta oikeasti asettuu.

Jos talvikuukausille osuu esimerkiksi pitkiä pakkasjaksoja, jolloin tuulee vähän, sähköstä voi tulla pula ja tuntikohtaiset pörssihinnat voivat olla etenkin päiväsaikaan hyvin korkeita.

Jos tuleva talvi on puolestaan lauha, sateinen ja tuulinen, sähkö voi olla varsin edullistakin.