Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ihmisoikeusneuvostossa äänestettiin nurin ehdotus keskustella tilanteesta Xinjiangin alueella

YK:n ihmisoikeusneuvosto äänesti torstaina kumoon ehdotuksen keskustelusta, jossa olisi käsitelty ihmisoikeustilannetta Kiinan Xinjiangin alueella.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset esittivät viime kuussa, että Xinjiangin tilanteesta pitäisi vähintäänkin käydä keskustelu. Esitys annettiin sen jälkeen, kun YK:n entisen ihmisoikeusvaltuutetun Michelle Bachelet'n raportti oli julkistettu. Raportissa todettiin, että Kiinan uiguurialueilla on tehty vakavia ihmisoikeusrikkomuksia ja mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Kiinaa on syytetty useiden vuosien ajan yli miljoonan uiguurin ja muiden muslimivähemmistöjen edustajien sulkemisesta vankileireille Kiinan länsiosissa sijaitsevalla Xinjiangin alueella.

Torstaisessa äänestyksessä keskustelua vastaan äänesti 19 maata, kun taas 17 äänesti keskustelun puolesta. Äänestyksestä pidättäytyi 11 maata.

Kiinan rinnalla keskustelua vastaan äänestivät muun muassa Kuuba, Kazakstan, Pakistan, Sudan, Uzbekistan ja Venezuela.

Äänestyksestä pidättäytyivät esimerkiksi Armenia, Intia, Libya, Meksiko ja Ukraina.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International leimasi äänestyksen farssiksi. Toinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch puolestaan sanoi äänestyksen pettäneen ihmisoikeusrikkomusten uhreiksi joutuneet ihmiset.