Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Istuvalle presidentille ennakoidaan jatkokautta Itävallassa

Itävallan istuva presidentti Alexander Van der Bellen, 78, toivoi sunnuntaina presidentinvaalien tuovan heti ensimmäisellä kierroksella selvyyttä maan poliittiseen tilanteeseen.

Van der Bellenin on mielipidemittauksissa ennakoitu saavan jatkokauden heti ensimmäisellä kierroksella, koska kaikki hänen kuusi vastaehdokastaan ovat jääneet kannatuksessaan kauas taakse.

– Olisi mukavaa, jos saisimme selvyyden tänään: mukavaa Itävallalle ja mukavaa meille. Sen jälkeen voisimme keskittyä täysin edessämme oleviin moninaisiin tehtäviin ja kriiseihin, jotka ovat kohtaamassa meitä ja koko Eurooppaa, Van der Bellen sanoi käytyään äänestämässä Wienin keskustassa.

Jos Van der Bellen saa yli puolet annetuista äänistä sunnuntaina, hänet valitaan suoraan jatkokaudelle.

– Pidän johdonmukaisuudesta, perusteli Wienissä äänestänyt eläkeläinen Monika Gregor, 73. Hän kertoi äänestäneensä Van der Belleniä ennen kaikkea sen takia, "koska tämä on niin fiksu".

Van der Belleniä on mainostettu kampanjajulisteissa "turvalliseksi valinnaksi myrskyisinä aikoina", mikä on viittaus koko Eurooppaa koettelevaan inflaatioon ja energiakriisiin. Hän on vaaleissa riippumattomana ehdokkaana. Hän on aiemmin ollut vihreän puolueen puheenjohtaja.

Van der Bellen on koulutukseltaan taloustieteen professori.

Noin yhdeksän miljoonan asukkaan Itävallassa on liki 6,4 miljoonaa äänioikeutettua.

FPÖ:n ehdokas kakkosena

Van der Bellenillä on tukea kaikista Itävallan suurista puolueista lukuun ottamatta oikeistopopulistista FPÖ:tä, jonka ehdokas Walter Rosenkranz on ollut kyselyissä kakkosena noin 15 prosentin kannatuksella.

Vuonna 2016 kilpailu presidentin pestistä oli yllättävän tiukka. Tuolloin Van der Bellen päihitti FPÖ:n ehdokkaan toisella kierroksella.

FPÖ:n suosio on kuitenkin laskenut sitten vuoden 2019 sen jälkeen kun korruptioskandaali hajotti hallituksen, jossa FPÖ oli mukana. Maan silloinen liittokansleri Sebastian Kurz lopulta erosi kohun seurauksena vuonna 2021.

Presidenttikausi kestää Itävallassa kuusi vuotta. Tehtävä on pitkälti muodollinen.

Äänestyspaikat aukesivat aamuseitsemältä paikallista aikaa ja sulkeutuvat kello viideltä iltapäivällä. Ovensuukyselyiden tuloksia odotetaan julki äänestyspaikkojen sulkeuduttua.