Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Plasmalääkkeisiin tarvittavista verenluovuttajista on pulaa, Nigeriassa mahdollisesti kymmeniä ihmisiä kateissa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Plasmalääkkeisiin tarvittavista verenluovuttajista on pulaa

Immuunipuutoksisille potilaille elintärkeiden plasmalääkkeiden saatavuus on ollut huono jo pitkään, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kerrotaan STT:lle.

Euroopassa käytetään neljäsosa maailman plasmalääkkeistä, jotka valmistetaan ihmisveren plasmasta. Lääkkeitä käytetään erityisesti sairaalahoidossa.

Verenluovuttajia on kuitenkin Euroopassa vähemmän kuin plasmalääkkeiden tuotantoon tarvittaisiin. Niinpä plasmaa tuodaan Eurooppaan, lähinnä Yhdysvalloista. Suomen Punaisen Ristin veripalvelussa arvioidaan, että tarpeen kasvaessa plasman keruu saattaa laajeta myös muihin maanosiin.

Tänään on luvassa aurinkoinen ja poutainen syyspäivä

Tänään sää on koko maassa pääosin poutainen ja laajalti aurinkoinen, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivällä on yhä melko tuulista, mutta yhtä kovia tuulia ei nähdä kuin lauantaina. Merialueille on kuitenkin annettu varoitukset voimakkaasta tuulesta.

Lämpötilat ovat tänään Etelä- ja Keski-Suomessa korkeimmillaan noin 12 asteen tietämillä. Pohjois-Suomessa lämpötila jää alhaisemmaksi, noin 10 asteeseen.

Keski-Amerikassa ja Kolumbiassa varaudutaan hurrikaaniin

Keski-Amerikassa ja Kolumbiassa varaudutaan hurrikaani Julian tuloon. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC kertoi Twitterissä Suomen aikaa varhain sunnuntaina, että Julia oli odotetusti voimistunut trooppisesta myrskystä hurrikaaniksi.

NHC ennakoi Julian keskuksen saavuttavan Nicaraguan rannikon yöllä paikallista aikaa ja kulkevan maan läpi sunnuntaina. Tämän jälkeen se ennusteen mukaan jatkaa maanantaina Tyynenmeren rannikkoa pitkin tai sen lähettyvillä Hondurasiin, El Salvadoriin ja Guatemalaan.

Myrskyn tuomien rankkasateiden uskotaan aiheuttavan tulvia ja maanvyörymiä. (Lähde: AFP)

Gambiassa poliisi tutkii epäiltyjä yskänlääkekuolemia - yskänlääke saattoi tappaa yli 60 lasta

Länsi-Afrikassa Gambiassa poliisi on ilmoittanut aloittavansa tutkinnan kymmenistä mahdollisesti yskänlääkkeen aiheuttamista lasten kuolemista. Maailman terveysjärjestö WHO tiedotti aiemmin, että intialaisen Maiden Pharmaceuticals -yhtiön pilaantuneiden yskänlääkkeiden uskotaan aiheuttaneen lapsille muun muassa kuolemaan johtaneita munuaisvammoja.

Yhteensä kuolemantapauksia on tiedossa 66. Myös Intia tutkii asiaa.

Gambian presidentin kanslia ilmoitti lauantaina illalla, että tapauksesta epäillyn maahantuojan toimilupa on keskeytetty. Lisäksi ulkoministeriön kerrottiin välittävän Intian lähetystölle tiedon Gambian hallinnon huolesta. (Lähde: AFP)

Mahdollisesti kymmeniä ihmisiä kateissa Nigeriassa veneen kaaduttua

Nigeriassa Länsi-Afrikassa mahdollisesti kymmeniä ihmisiä on kateissa liian täyteen ahdetun veneen kaaduttua Niger-joella perjantaina. Pelastusviranomaisten mukaan 15 ihmistä on tähän mennessä pelastettu, mutta kadonneiden määrää ei tiedetä varmaksi.

Paikallismedian mukaan veneeseen oli noussut 85 ihmistä. Yhtään ruumista ei ole vielä löytynyt, ja etsintä- ja pelastustyöt jatkuvat edelleen.

Onnettomuuspaikka sijaitsee alueella, joka on kärsinyt tulvista. (Lähde: AFP)

Max Verstappen saattaa juhlia F1-mestaruutta tänään

Red Bullin Max Verstappen saattaa varmistaa F1-sarjan maailmanmestaruuden tänään Japanin Suzukassa. Mikäli Verstappen kerää vähintään kahdeksan MM-pistettä enemmän kuin Ferrarin Charles Leclerc, hän varmistaa mestaruutensa. F1-kautta on Japanin gp:n jälkeen jäljellä neljä kilpailua.

Verstappen oli lauantain aika-ajon ykkönen. Aika-ajossa toiseksi yltänyt Leclerc jäi kärkiajasta sekunnin sadasosan. Kolmas oli Ferrarin Carlos Sainz ja neljäs Red Bullin Sergio Perez. Alfa Romeon Valtteri Bottas oli 12:s.

Kilpailu alkaa Suomen aikaa aamulla kello 8.

Nashville oli jälleen San Josea parempi Prahassa, Lankinen torjui 31 kertaa

Jääkiekon NHL:ssä runkosarjan aloittaneet San Jose Sharks ja Nashville Predators mittelivät jälleen lauantai-iltana Tshekin pääkaupungissa Prahassa. Nashville voitti kohtaamisen maalein 3–2 ja oli toisena iltana peräkkäin joukkueista vahvempi.

Joukkueiden maaleilla toisistaan ottivat mittaa suomalaisvahdit Kevin Lankinen ja Kaapo Kähkönen. Chicagosta kesällä Nashvillen riveihin siirtynyt Lankinen torjui 31 kertaa. Kesken viime kauden Minnesotasta San Joseen siirtynyt Kähkönen puolestaan pysäytti kiekon 15 kertaa.

Nino Niederreiter teki Predatorsin maaleista kaksi. Suomalaishyökkääjät Eeli Tolvanen ja Mikael Granlund kuittasivat molemmat yhden syöttöpisteen.