Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennusteet lupailevat selvää voittoa sosiaalidemokraateille Saksan osavaltiovaaleissa

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit (SPD) ovat ennusteiden mukaan saavuttaneet selvän vaalivoiton Ala-Saksissa sunnuntaina käydyissä osavaltiovaaleissa.

Vaaleja hallitsi huoli tulevan talven energiakriisistä, mutta äänestäjät antoivat tukensa Scholzin energiapolitiikalle.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltaseitsemältä Suomen aikaa. Ennusteiden mukaan SPD pysyi kannatukseltaan osavaltion suurimpana puolueena 32,5–33,5 prosentin kannatuksella, kun taas kristillisdemokraatit (CDU) saivat vain noin 27,5 prosentin äänisaaliin.

Vaikea vaalikamppailu

Kolmatta kautta tavoittelevan Ala-Saksin sosiaalidemokraattipääministerin Stephan Weilin, 63, mukaan nykyinen vaalikamppailu on ollut hänen elämänsä vaikein.

– En ole koskaan nähnyt niin paljon huolta ja epävarmuutta ihmisten kasvoilla, Weil kertoi Wirtschaftswoche-lehden haastattelussa.

Weil on vaalikiertueensa aikana korostanut, että hän haluaa Ala-Saksin olevan suunnannäyttäjä Saksan vihreässä siirtymässä. Liittokansleri Scholzin aikaisemmin paljastama 200 miljardin euron energiapaketti, jolla on tarkoitus suojella saksalaisia energian hinnan holtittomalta nousulta, saa niin ikään pääministerin hyväksynnän.

Weilin tärkeimmän kilpailijan, kristillisdemokraatteja (CDU) edustavan osavaltion valtiovarainministerin Bernd Althusmannin kanta on toinen: hänestä paketin ehdot ovat epäselvät ja liittovaltion hallinto on toiminut aivan liian hitaasti sitä sorvatessaan.

Vihreät hallituskumppaniksi?

Voitto Ala-Saksissa olisi piristysruiske SPD:lle sen hävittyä CDU:lle kaksi viimeisintä osavaltiovaalia. Nordrhein-Westfalenin ja Schleswig-Holsteinin osavaltiovaalien tappioiden taustalla oli Scholzin kritisoitu suhtautuminen Ukrainan sotaan.

Vaikka SPD ja CDU tällä hetkellä hallitsevat Ala-Saksia yhdessä, Weil on jo ennakkoon sanonut, ettei hän halua koalitioyhteistyön jatkuvan. Hän on sen sijaan kertonut toivovansa vihreitä seuraavaksi hallituskumppanikseen.

Ennusteiden mukaan vihreät saivat noin 14 prosentin äänisaaliin. Se on noin puolet enemmän kuin viime vaaleissa ja selkeästi puolueen tähän mennessä paras tulos 6,1 miljoonan äänestäjän osavaltiossa.

Myös äärioikeistolainen AfD kasvatti kannatustaan nousten noin 12 prosenttiin.