Venäjä iski maanantaina tuhoisasti ohjusiskuin eri puolille Ukrainaa. Kuolleita kerrottiin olevan ainakin yksitoista ja haavoittuneita yli 60. Ukrainan armeijan mukaan Venäjä ampui kaikkiaan yli 80 ohjusta.
Lisäksi Venäjä käytti iranilaisia lennokkeja, jotka Ukrainan mukaan laukaistiin Valko-Venäjän puolelta.
Ukrainan armeijan komentaja kertoi, että maan ilmatorjunta onnistui pudottamaan yli 40 venäläisohjusta.
Ohjuksia ammuttiin useisiin kaupunkeihin ympäri Ukrainaa, muun muassa Kiovaan, Dniproon ja Lviviin lähellä Puolan rajaa. Kiovaan iskettiin edellisen kerran heinäkuun lopussa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi maan armeijan ohjushyökkäyksestä Ukrainaan Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen.
– Tänä aamuna, puolustusministeriön ohjeistamana ja yleisesikunnan suunnitelmaa noudattaen, teimme massiivisen iskun korkean tarkkuuden pitkänmatkan aseilla energia- sotilas- ja kommunikaatiokohteisiin, Putin sanoi.
Ei lähteiden mukaan useat iskuista osuivat kuitenkin siviilikohteisiin.
Venäjä haluaa kylvää kaaosta
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjällä on kaksi kohdetta eli Ukrainan energiantuotanto ja ihmiset.
– He haluavat paniikkia ja kaaosta, he haluavat tuhota energiajärjestelmämme, Zelenskyi sanoi videopuheessaan.
Zelenskyi sanoi viestipalvelu Telegramissa hallinnon tekevän kaiken tarpeellisen, jotta sähkönjakelu saataisiin palautettua nopeasti.
Ukrainan pääministeri Denys Shmygal sanoi kymmenien ohjusten osuneen energiainfrastruktuurin kohteisiin muun muassa pääkaupunki Kiovassa.
– Sähkönjakelussa on häiriöitä lähes koko maassa. Kahdeksalla alueella on ongelmia vedenjakelussa, Shmygal kertoi.
Putin ja Medvedev uhoavat
Putinin mukaan Venäjä reagoi vahvasti, mikäli "Ukraina jatkaa hyökkäyksiään" Venäjää vastaan.
– Ukrainan hyökkäyksiä ei voinut jättää ilman vastausta. Jos ne jatkuvat, Venäjän vastaus on vakava ja vastaa aiheutetun uhan tasoa, Putin jatkoi.
Ukraina ei ole hyökännyt Venäjää vastaan, vaan käy puolustussotaa Venäjän helmikuisen suurhyökkäyksen seurauksena. Venäjän maanantaiset ohjusiskut puolestaan rinnastuvat sotarikoksiin, katsoo muun muassa EU.
Venäjän entisen presidentin Dmitri Medvedevin mukaan maanantain ohjushyökkäykset ovat vasta alkua. Nykyisin Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana toimiva Medvedev sanoi, että lopullisena tavoitteena tulisi olla Ukrainan poliittisen johdon täydellinen syrjäyttäminen.
Venäjä iski ohjuksin sen jälkeen, kun Kertshinsalmen silta kärsi vaurioita viikonlopun räjähdyksessä. Silta johtaa Krimille, jonka Venäjä on kansainvälisen oikeuden vastaisesti liittänyt itseensä.
Putin on syyttänyt Ukrainaa sillan vahingoittamisesta. Ukraina ei ole virallisesti kertonut olleensa iskun takana.
Lukashenka: Valko-Venäjä ja Venäjä ottavat käyttöön yhteiset alueelliset joukot
Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoi maanantaina, että "Ukraina suunnittelee iskua Valko-Venäjälle". Hänen mukaansa Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat ottaa käyttöön yhteiset alueelliset joukot.
Lukashenka väitti myös Liettuan, Puolan ja Ukrainan kouluttavan valkovenäläisiä "radikaaleja" terroritekoihin. Hän intti, että näiden "radikaalien" koulutus tähtää sabotaaseihin ja sotilaskapinaan Valko-Venäjällä.
Liettualla, Puolalla ja Ukrainalla on yhteistä rajaa Valko-Venäjän kanssa.
Lukashenka myös syytti Yhdysvaltoja ja EU:ta siitä, että nämä suojelevat valkovenäläisiä "karkureita" tehdäkseen näistä "poliittisen voiman".
Ukrainan ulkoministeriö kertoi jo sunnuntaina, että Valko-Venäjä syyttäisi Ukrainan suunnittelevan iskua sen alueelle. Ukrainan ulkoministeriön mukaan väitteet ovat täysin perusteettomia.
Ukrainan ulkoministeriön mukaan on mahdollista, että Valko-Venäjä käyttää virheellisiä väitteitä tekosyynä antaakseen Venäjälle mahdollisuuden lisätä aggressiota Ukrainassa.
Valko-Venäjä ei ole tähän asti osallistunut suoraan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan, vaikka onkin antanut Venäjän käyttää aluettaan sotatoimiin.
Moldova kertoo ohjusten loukanneen sen ilmatilaa
Moldovan mukaan risteilyohjukset, jotka Venäjä ampui Ukrainaan maanantaina, loukkasivat maan ilmatilaa. Moldova on kertonut, että se on ottanut yhteyttä Venäjän suurlähettilääseen vaatiakseen selitystä.
Moldovan ulkoministerin Nicu Popescun mukaan kolme Mustaltamereltä ammuttua risteilyohjusta kulki Moldovan ilmatilassa.
Moldova kuului Ukrainan lailla entiseen Neuvostoliittoon. Molemmilla on nyt länsimielinen hallitus.
Satojatuhansia ukrainalaisia pakolaisia on saapunut Moldovaan sen jälkeen, kun Venäjä lähetti joukkojaan Ukrainaan.
Sekä Moldova että Ukraina on hyväksytty EU:n jäsenehdokkaaksi.