Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tyttöjen asema on parantunut vuosikymmenessä vain vähän, paljastaa Planin raportti

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään kymmenettä kertaa tänään. Tyttöjen ja nuorten naisten asema on parantunut kymmenessä vuodessa vain vähän, kertoo lastenoikeusjärjestö Plan International tuoreessa raportissaan.

– Vaikka kymmenessä vuodessa on saavutettu joitakin tärkeitä voittoja esimerkiksi lainsäädännössä, tyttöjen oikeudet ovat edistyneet liian hitaasti ja epätasaisesti, kertoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen tiedotteessa.

Kansainvälisten instituutioiden dataa analysoiva raportti osoittaa, että lukuisat tekijät ovat hidastaneet ja jopa heikentäneet tyttöjen oikeuksien toteutumista. Takapakkia tyttöjen aseman parantumiseen ovat aiheuttaneet muun muassa koronapandemia, ilmastonmuutos, muut kriisit ja konfliktit sekä konservatiivisten, tasa-arvoa vastustavien liikkeiden vahvistuminen.

– Tyttöjen päivän juhlavuosi on pysäyttävä muistutus siitä, kuinka paljon työtä sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseksi pitää vielä tehdä. Meidän täytyy asettaa tavoitteet korkeammalle ja sijoittaa tyttöjen oikeuksiin, jotta jokainen tyttö maailmassa voi toteuttaa mahdollisuuksiaan ja päättää omasta elämästään, Heinänen lisää.

Aborttioikeus heikentynyt useissa maissa

Kasvavan nuoren väestön vuoksi useampi tyttö kokee ihmisoikeusloukkauksia nykypäivänä kuin vuonna 2012.

Eniten ihmisoikeusloukkauksia kokevat tytöt, jotka elävät äärimmäisessä köyhyydessä, konfliktien keskellä tai pakolaisina ja jotka kohtaavat syrjintää vammaisuutensa tai seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisen vuoksi. Heidän tilanteensa ei ole kuluneen vuosikymmenen aikana merkittävästi parantunut.

Planin mukaan merkittävimpiä epäonnistumisia tyttöjen asemassa ovat muun muassa ehkäisyn riittämätön saatavuus, aborttioikeuden heikkeneminen useassa maassa ja se, ettei tyttöjen sukuelinten silpomista ole pystytty kitkemään. Lisäksi peruskoulun ulkopuolella olevia tyttöjä on edelleen 5,5 miljoonaa enemmän kuin peruskoulun ulkopuolella olevia poikia.

Merkittäviä saavutuksiakin on vuosikymmenessä saatu aikaan. Planin mukaan lait suojaavat tyttöjä kaltoinkohtelulta ja haitallisilta kulttuurisilta perinteiltä nykyään paremmin kuin kymmenen vuotta sitten. Tytöt pääsevät aloittamaan koulun lähes yhtä usein kuin pojat ja alaikäisenä naimisiin joutuvien tyttöjen osuus on vähentynyt.

Yksikään maailman valtioista ei ole vielä saavuttanut sukupuolten tasa-arvoa YK:n kestävän kehityksen mittareilla. Planin mukaan yli kolme miljardia tyttöä ja naista elää yhä maissa, joissa sukupuolten tasa-arvo toteutuu huonosti tai erittäin huonosti.