Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi lähetti viisi rekallista apua Ukrainan siviileille

Suomi lähetti elo-syyskuussa viisi rekallista apua Ukrainan siviileille, kertoo sisäministeriö. Kuljetukset sisälsivät väestönsuoja- ja sairaalatarvikkeita sekä läpivalaisulaitteen.

Ne välitettiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, että uusia avustuslähetyksiä kootaan jatkuvasti, koska Venäjä on kiihdyttänyt iskujaan Ukrainan siviilikohteisiin.

– Avuntarve Ukrainassa on suuri. Aseellisen tuen lisäksi tarvitaan siviilipuolen materiaaliapua, kuten terveydenhuollon tarvikkeita. Toivon, että suomalaisten halu auttaa säilyy korkeana. Meidän on seisottava horjumatta Ukrainan tukena, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä valmisteilla on kahden miljoonan euron edestä lähetyksiä.

Pulaa muun muassa lääkkeistä ja säteilysuojavarusteista

Tähän mennessä Suomi on lähettänyt siviilipuolelle materiaaliapua yhteensä noin kolmen miljoonan euron edestä.

Matkaan on laitettu 28 rekkalastillista Ukrainaan ja neljä Moldovaan. Ukrainaan on toimitettu myös kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia.

Tämän lisäksi Puolaan, Moldovaan, Slovakiaan ja Euroopan hätäavun koordinaatiokeskukseen on lähetetty asiantuntijoita tukemaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavan avun koordinointia.

Sisäministeriön mukaan Ukrainassa tarvitaan tällä hetkellä siviilipuolen tarvikkeista muun muassa lääkkeitä, ensiapu- ja hätämajoitustarvikkeita, vedenpuhdistustabletteja, miinanraivauskalustoa, CBRN-suoja- ja vastatoimimateriaaleja, varavoimalaitteita ja polttoainetta. CBRN tarkoittaa kemiallista, biologista, säteilyyn ja ydinaineisiin liittyvää turvallisuutta.

Ministeriö koordinoi yrityksiltä, järjestöiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on ministeriön mukaan lahjoitukset avustusjärjestöjen kautta.