Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luke: Maailman myllerrykset vaikuttavat metsäteollisuuteen ja puun hintoihin

Inflaation kiihtyminen, korkojen nousu, energiakriisi, taantuman uhka ja Ukrainan sota vaikuttavat metsäteollisuustuotteiden kysyntään, tuotantoon ja vientiin, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke). Vaikutukset välittyvät myös kotimaan hakkuumääriin ja puun hintoihin.

Luken suhdannekatsauksen mukaan vaikutuksilla on kuitenkin selkeitä toimialakohtaisia eroja.

Raakapuumarkkinoilla on eletty viime ja tänä vuonna korkeasuhdanteen aikaa. Alkuvuoden lakko UPM:n tehtailla on kuitenkin vähentänyt puun käyttöä ja lisännyt varastoja, minkä vuoksi hakkuiden ennustetaan supistuvan tänä vuonna kuusi prosenttia.

Luke ennustaa kuitenkin, että puukauppa vilkastuu loppuvuonna, mikä nostaa hintoja. Ensi vuonna metsäteollisuustuotteiden kysyntä ja hinnat alenevat, mutta kasvava jalostuskapasiteetin määrä ja kiristyvä kilpailu puusta nostavat kuitupuun hintoja 2–6 prosenttia.

Suomessa tuotanto- ja vientimääriä kasvattaa Metsä Groupin uuden Kemin biotuotetehtaan käynnistyminen ensi syksynä.

Mänty- ja kuusitukkien keskimääräiset kantohinnat laskevat Luken ennusteen mukaan ensi vuonna 2–4 prosenttia sahatavaran alenevien hintojen perässä.

Sahatavaran keskimääräisen vientihinnan ennakoidaan laskevan ensi vuonna vajaan neljänneksen kuluvasta vuodesta.

Kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden hinnat pysyvät korkealla

Luke arvioi, että kemiallisen metsäteollisuuden tuotteiden hinnat pysyvät korkealla. Muun muassa kartongin kysyntä on epävarmasta taloustilanteesta huolimatta pysynyt hyvänä.

Vaikka alkuvuoden reipas vientihintojen nousu taittuu loppuvuonna, kartongin keskimääräinen vientihinta nousee kuluvana vuonna 19 prosenttia viime vuodesta.

Paperintuotanto jää tänä vuonna merkittävästi viime vuotta alhaisemmaksi. Tämä johtuu erityisesti UPM:n Suomen tehtaiden alkuvuoden työtaistelusta mutta myös Stora Enson Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta viime syksynä.

Paperin keskimääräinen vientihinta nousee tänä vuonna lähes 40 prosenttia, mutta nousu taittuu ensi vuonna. Paperin kysynnän aleneva trendi jatkuu, mutta paperikoneiden sulkemiset pitävät yllä hintoja.

Sellun keskimääräinen vientihinta on tänä vuonna noin 20 prosenttia viimevuotista korkeampi. Ensi vuonna hinta alenee, mutta säilyy edelleen korkealla tasolla.