Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus: Järjestäytynyt rikollisryhmä toi Suomeen suuria määriä erittäin vaarallisia huumausaineita – tuomittujen joukossa entinen oikeudenkäyntiavustaja

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina entisen oikeudenkäyntiavustajan ja useita muita ihmisiä vankeuteen laajassa huumejutussa.

Jutussa oli yli 20 syytettyä ja lähemmäs 70 syytekohtaa. Käräjäoikeuden mukaan jutussa päätekijäksi katsottu Teemu Juhani Kirves, 42, johti rikollisryhmää, joka oli järjestäytynyt erityisesti huumausainerikosten laajamittaista tekemistä varten.

Vakavimmat rikokset keskittyivät vuosiin 2020–2021. Oikeuden mukaan Kirves yhdessä muiden ihmisten kanssa järjesti Suomeen huomattavia määriä pääosin erittäin vaarallisia huumausaineita.

– Lukuisat henkilöt ovat Kirveen organisoiman toiminnan alapuolella osallistuneet kokonaisuuteen, jossa muun muassa kokaiinia ja amfetamiinia on esimerkiksi varastoja hyödyntäen myyty yhteenliittymän osien omille asiakkaille ja osin ns. pimeän verkon myyntialustan kautta, oikeus totesi.

Yhteydenpitoon ryhmä käytti oikeuden mukaan muun muassa salattuja SkyECC-puhelimia. Rikoshyötyä siirrettiin ryhmän sisällä esimerkiksi luovuttamalla suuria summia käteistä toimitettavaksi ylemmälle toimijalle. Oikeuden mukaan esimerkiksi entinen oikeudenkäyntiavustaja Olli Juhani Talsi, 39, vastaanotti 80 000 euroa toiselta ryhmän jäseneltä ja kuljetti rahat Tukholmaan Kirveelle.

Useilla jo aiemmin pitkiä tuomioita

Syyttäjä oli vaatinut useille syytetyille 13 vuoden maksimirangaistusta. Käräjäoikeuden mukaan monien kohdalla rangaistuksen pituutta rajasi kuitenkin se, että heidät oli aiemmin tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin rikoksista, jotka olisi voitu käsitellä yhtä aikaa nyt käsiteltyjen rikosten kanssa. Tällöin syytetty olisi saanut yhteisen vankeusrangaistuksen määräämisestä koituvan edun hyväkseen.

Lisäksi usean syytetyn kohdalla rangaistuksen pituuteen vaikutti yhteisen vankeusrangaistuksen rajautuminen 13 vuoden maksimiin. Esimerkiksi Kirves sai nyt vain neljän vuoden vankeustuomion, koska hänet oli viime vuonna Ruotsissa tuomittu yhdeksän vuoden vankeuteen.

Menettely oli suunnitelmallista

Talsi sai kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta sekä avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Avunantosyyte liittyi rahojen kuljettamiseen Kirveelle. Tuomio törkeästä huumausainerikoksesta tuli siitä, että Talsi oli oikeuden mukaan pitänyt laittomasti hallussaan sataa grammaa amfetamiinia.

Käräjäoikeus katsoi, että Talsin menettely oli suunnitelmallista ja osa järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, joten sitä oli pidettävä myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Häntä vastaan nostettu syyte ampuma-aserikoksesta sen sijaan hylättiin.

Oikeudenkäyntiavustajalautakunta perui Talsin oikeudenkäyntiavustajan luvan keväällä 2021.