Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoehdokas Lula näyttää johtavan Brasilian presidenttikisaa

Brasiliassa vasemmistolaisehdokas Luiz Inacio Lula da Silva on presidentinvaalien alla kyselyjohdossa. Eniten ääniä ykköskierroksella saanut ex-presidentti Lula kohtaa lokakuun 30. päivänä toisella kierroksella maan istuvan presidentin Jair Bolsonaron.

Perjantaina julkaistun Datafolha-insituutin kyselyn mukaan Lula olisi saamassa 53 prosenttia hyväksytyistä äänistä ja oikeistopopulistinen Bolsonaro 47 prosenttia. Osuudet ovat samat kuin Datafolhan viikkoa aiemmin julkaistussa kyselyssä.

Luvuissa eivät ole mukana ne, jotka aikovat äänestää tyhjää tai antaa mitätöitävän äänen. Heitä on kyselyn perusteella viisi prosenttia.

Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyyn haastateltiin alle 3 000:ta ihmistä torstaina ja perjantaina.

Bolsonaro vaati tutkintaa tutkimusyrityksistä

Vaalin ensimmäisellä kierroksella lokakuun alussa kyselytulokset eivät heijastaneet lopullista tulosta. Kyselyiden mukaan Lula olisi ollut voittamassa jo ensimmäisellä kierroksella, eikä toista kierrosta olisi siten järjestetty lainkaan. Datafolhan juuri ennen vaaleja tekemässä kyselyssä Lula vaikutti olevan 14 prosenttiyksikköä Bolsonaroa edellä.

Lulan äänisaalis jäi kuitenkin alle vaaditun 50 prosentin rajan. Hänen osuutensa potista oli 48 prosenttia, kun Bolsonarolle kertyi 43 prosenttia äänistä.

Tuloksen tultua julki Bolsonaro syytti tutkimusyrityksiä sanoen, että ne yrittävät suitsia hänen kannatustaan.

Maan poliisin on kerrottu aloittaneen tutkinnan tutkimusyritysten toiminnasta Bolsonaron hallinnon oikeusministeriön vaatimuksesta. Myös kilpailuviranomaiset alkoivat selvittää asiaa.

Vaalituomioistuimen johtaja Alexandre de Moraes määräsi kuitenkin tutkinnat keskeytettäviksi, sillä hän katsoi niiden yrittävän viedä vallan vaaliviranomaisilta. Hänen mielestään vaikutti siltä, että tutkinnoilla yritettiin vain miellyttää Bolsonaroa. Moraes kannustikin vaaliviranomaisia aloittamaan oman tutkintansa mahdollisesta vallan väärinkäytöstä.

Myös korkeimman oikeuden tuomarina toimiva Moraes on säännöllisesti ollut presidentti Bolsonaron hyökkäysten kohteena.