Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajan dopingjutun päätekijöille vuosien vankeusrangaistukset myös hovissa – Silkkitiellä myytiin oikeuden mukaan vaarallisimpina pidettyjä dopingaineita

Rovaniemen hovioikeus lievensi rangaistuksia kolmikolta, joka katsottiin päätekijöiksi laajassa dopingaineiden maahantuonnissa ja kaupassa. Oikeuden mukaan aineita myytiin muun muassa Tor-verkon Silkkitie-palvelimella ja toiminnalla tehtiin tuottoa yli 360 000 euroa. Rikokset tapahtuivat vuosina 2017–2020.

Syytetyt vaativat hovissa syytteiden hylkäämistä, rangaistusten alentamista ja sitä, että vaatimukset rikoshyödyn menettämisestä hylätään.

Hovioikeuden mukaan kolmikko toi tai yritti tuoda maahan dopingia yhteensä yli kymmenentuhatta väärinkäyttöjaksoa. Niistä suurin osa oli oikeuden mukaan vaarallisimpina pidettyjä dopingaineita. Kolmikosta kaikkien katsottiin syyllistyneen muun muassa törkeään dopingrikokseen.

Hovin mukaan Sami Pekka Heikonen, 40, vastasi yli 3 800 käyttöjakson maahantuonnista. Hovi piti voimassa hänelle käräjillä tuomitun kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistuksen.

Juha Niemelän, 38, syyksi luettiin lähes 4 400 väärinkäyttöannoksen tuonti. Hänen rangaistuksensa aleni neljästä vuodesta kolmeen ja puoleen vuoteen vankeutta. Hovioikeuden mukaan Niemelä auttoi osittain rikoksensa selvittämistä.

Jyrki Heikki Tepsa, 56, tuomittiin hovioikeudessa kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. Rangaistus lieveni puolella vuodella. Hovin mukaan hän vastasi liki 2 500 käyttöjakson maahantuonnista.

Käräjillä tuomio myös Helsingin poliisin vanhemmalle konstaapelille

Hovioikeus katsoi Niemelän olleen vastuussa kaikista myynneistä, jotka tehtiin Silkkitiellä "Rautakoura"- ja "AnabolicShopFi"-myyntitileillä. Osa myynnistä luettiin myös Heikosen ja Tepsan syyksi. Tuomitut määrättiin maksamaan valtiolle rikoshyötyä kaikkiaan yhteensä yli 360 000 euroa, josta suurin määrättiin Niemeläiselle ja Heikoselle.

Rovaniemen hovioikeuden tuomio on annettu perjantaina.

Käräjillä jutussa tuomittiin myös Helsingin poliisilaitoksessa työskennellyt vanhempi rikoskonstaapeli. Hän sai kahden vuoden ja kahden kuukauden tuomion muun muassa virkavelvollisuuden rikkomisesta ja törkeästä dopingrikoksesta. Käräjäoikeuden kirjaamon mukaan käräjätuomio ei hänen osaltaan ole lainvoimainen. Hovituomiossa ei otettu kantaa hänen osuuteensa.