Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fiva: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski pankeissa on merkittävä

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski suomalaisissa pankeissa on merkittävä, arvioi Finanssivalvonta (Fiva). Suurin riski liittyy Fivan mukaan tuotteisiin tai palveluihin, jotka mahdollistavat varojen siirtämisen laillisen maksujärjestelmän piiriin ja nopeasti vaikka rajojen yli.

Käytännössä erittäin merkittävä riski liittyy näin muun muassa käteispanoihin ja -nostoihin, maksutileihin ja rahanvälitykseen.

Fivan toimistopäällikkö Pekka Vasara kertoo, että Fiva kiinnittää valvonnassa erityistä huomiota siihen, että pankeilla on käytössä menetelmät asiakkaiden riskiluokitteluun ja heidän toimintansa seuraamiseen.

– Näillä voidaan varmistaa, että toimet rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi kohdentuvat oikein nimenomaan korkeariskisiin asiakkaisiin, Vasara sanoo tiedotteessa.

Matalan riskin asiakkaita ei saa haitata tarpeettomasti

Fivan tekemä arvio käsittelee rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä suomalaisella pankkisektorilla. Arviossa on verrattu kunkin pankin tarjoamien palveluiden riskitasoja sen käyttämiin riskinhallintakeinoihin.

Fiva painottaa, että rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen tähtäävät toimenpiteet eivät saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa matalariskisille asiakkaille.

– Riskiarvion tehtävänä on ohjata valvojan työtä ja samalla kiinnittää valvottavien huomiota niiden toimintaan liittyviin riskeihin, Vasara muistuttaa.