Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilman hijabia kilpailleen iranilaiskiipeilijän anteeksipyyntö herättää epäilyksiä painostuksesta

Ilman hijabia kilpaillut iranilaiskiipeilijä Elnaz Rekabi otettiin vastaan sankarina, kun hän palasi keskiviikkona Teheraniin kilpailumatkaltaan Etelä-Koreasta.

Rekabi herätti huomiota, kun hän osallistui sunnuntaina kiipeilykisaan ilman hiukset ja kaulan peittävää huivia. Hijabin käyttö on iranilaisnaisille pakollista.

Rekabi pyysi lentokentällä tapahtunutta anteeksi ja sanoi hijabin pudonneen vahingossa. Hän kommentoi aiemmin Instagramissaan tapahtunutta samansuuntaisesti.

Kiipeilijä kertoi kilpailun ilmapiirin ja yllättäen tulleen aloituksen vuokai sotkeutunut teknisiin varusteisiinsa eikä siksi ollut tarkkaillut hijabia kuten hänen olisi pitänyt.

– Palasin Iraniin rauhallisesti, täysissä voimissa ja ennalta suunnitellun mukaisesti. Pyydän Iranin kansalta anteeksi luotuja jännitteitä, Rekabi sanoi lentokentällä.

Aktivistit ovat epäilleet Rekabin antaneen kommenttinsa viranomaisten painostamana.

Lentoasemalle oli kerääntynyt keskiviikkona kymmeniä ihmisiä tukemaan Rekabia.

– Elnaz on sankari, terminaalin ulkopuolelle kerääntyneestä väkijoukosta huudettiin, kun kiipeilijää oletetusti kuljettaneet ajoneuvot lähtivät lentoasemalta.

Paikalla oli myös naisia ilman hijabia.

Tiedossa ei ole, mihin Rekabi lentokentältä kuljetettiin.

New Yorkissa toimiva ihmisoikeusjärjestö Center for Human Rights in Iran (CHRI) sanoi olevansa edelleen huolissaan Rekabin turvallisuudesta.

BBC:n lähteet: Rekabi oli Etelä-Koreassa tavoittamattomissa

Vahvistamattomat tiedot ovat viitanneet siihen, että Rekabi olisi mahdollisesti joutunut iranilaisviranomaisten painostamaksi Etelä-Koreassa.

BBC:n persiankielisen toimituksen lähteiden mukaan Rekabin ystävät eivät olleet saaneet häneen yhteyttä ja kilpailija tiimeineen oli lähtenyt hotellilta Soulista maanantaina, kaksi päivää ennen suunniteltua lähtöä.

Uutissivusto Iran Wiren mukaan Iranin kiipeilyliitto olisi "huijannut" Rekabin Iranin Soulin-suurlähetystöön ja liiton päällikkö olisi luvannut Rekabille turvallisen paluun Iraniin, jos tämä luovuttaisi puhelimensa ja passinsa.

Iranin lähetystö on kiistänyt tiedot uutistoimisto AFP:lle.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustajan mukaan YK seuraa tapausta tarkasti ja huolenaiheet on nostettu esiin Iranin viranomaisten kanssa.

Iranissa on viikkokausien ajan pidetty laajoja mielenosoituksia, joissa on protestoitu 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemaa. Amini kuoli jouduttuaan siveyspoliisin pidättämäksi "väärin" puetun hijabin takia.

Iranin viranomaiset ovat käyttäneet raakaa väkivaltaa yrittäessään tukahduttaa mielenosoituksia. Protesteissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja satoja on pidätetty.