Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrien nousu hidastui pääkaupunkiseudulla – Rovaniemi ja Oulu vetivät nousukärkeä

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien nousu jäi heinä-syyskuussa tuntuvasti hitaammaksi pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna 0,3 prosenttia, kun taas muualla maassa vuokrat kohosivat 1,2 prosenttia.

Suurimmat nousut nähtiin Rovaniemellä ja Oulussa, joissa vuokrat nousivat 2,5 ja 2 prosenttia. Helsingissä ja Porissa nousu jäi 0,2 prosenttiin, Mikkelissä 0,1 prosenttiin. Helsingin kantakaupungissa vuokrat kääntyivät jo pieneen 0,2 prosentin laskuun.

Suomen Vuokranantajien pääekonomisti Sakari Rokkanen arvioi, että pääkaupunkiseudun kehitystä selittää runsas tarjonta.

– Vuokraovi.com-sivuston tilastojen perusteella vuokra-asuntojen kysyntä on myös pääkaupunkiseudulla vahvistunut koronavuosista, mutta runsaan tarjonnan seurauksena vuokralaisen löytäminen on haastavampaa kuin ennen pandemiaa. Tarjontatilanne selittääkin pääkaupunkiseudun vuokrien muuta maata hitaampaa nousua, Rokkanen sanoi tiedotteessa.

Heinä-syyskuu on vuokramarkkinoilla vilkasta aikaa, kun opiskelijat saapuvat markkinoille etsimään asuntoa tulevaksi lukukaudeksi. Rokkasen mukaan koko maan tasolla vuokralaisia löytyi keskimäärin jopa nopeammin kuin ennen pandemiaa.

Ero suurempien ja pienempien vuokra-asuntojen välillä korostui pääkaupunkiseudulla. Kolmioiden ja suurempien asuntojen vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,8 prosenttia, kun taas yksiöiden ja kaksioiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan.

– Erityisesti nopea korkojen nousu ja yleisen epävarmuuden kasvu ovat hidastaneet asuntokauppaa monessa kaupungissa. Epävarmassa tilanteessa moni kotitalous voi pitää vuokralla asumista ennakoitavampana ja joustavampana ratkaisuna, mikä lisännee vuokra-asuntojen kysyntää, Rokkanen arvioi.