Britannian pääministeri Liz Truss on ilmoittanut eroavansa. Hän aloitti pääministerinä vasta noin kuusi viikkoa sitten. Trussin pääministerikausi jää historiaan Britannian ylivoimaisesti lyhyimpänä.
Truss kertoi puoli neljän jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa Downing Streetillä puhuneensa kuningas Charles III:n kanssa ja kertoneensa tälle, että aikoo jättää konservatiivipuolueen puheenjohtajuuden eli käytännössä myös pääministerin tehtävän.
Truss kertoo jatkavansa pääministerinä niin kauan, että konservatiivipuolue on valinnut itselleen uuden puheenjohtajan. Tämän pitäisi tapahtua viikon kuluessa. Selkeää ehdokasta uudeksi johtajaksi ei ole, mikä vielä aiemmin päivällä antoi uskoa siihen, että Truss kaikista vaikeuksista huolimatta jatkaisi virassaan.
Mahdollisina pääministeriniminä on väläytelty niin valtiovarainministeri Jeremy Huntia kuin Trussin edeltäjää Boris Johnsonia. Sky Newsin mukaan Hunt ei kuitenkaan suostuisi asettumaan ehdolle.
Ainakin sanomalehdet Times ja Daily Telegraph kertoivat torstaina, että Johnsonin odotetaan pyrkivän takaisin vanhoihin tehtäviinsä.
Muina mahdollisina niminä on mainittu Penny Mordaunt sekä Rishi Sunak, joka hävisi puheenjohtajuuden Trussille puolueen jäsenäänestyksessä syyskuun alussa. Myös puolustusministeri Ben Wallacen nimi on noussut esiin.
Truss keskusteli tilanteesta ennen eroilmoitustaan puolueensa kansanedustajia edustavan niin kutsutun 1922-komitean puheenjohtajan Graham Bradyn kanssa.
Brady kertoi torstai-iltana tiedotustilaisuudessa, että Trussin seuraajaehdokkaita voi olla enintään kolme, sillä ehdokkailla on oltava vähintään 100 kansanedustajan tuki.
Brady sanoi, että ehdokkaiden on ilmoittauduttava ensi maanantaihin Suomen aikaa kello 16 mennessä. Mikäli ehdokkaita on enemmän kuin yksi, puolue järjestää sähköisen äänestyksen. Trussin seuraaja on selvillä viimeistään perjantaina 28. lokakuuta.
Vielä eilen "taistelij a, ei luovuttaja"
Tapahtumat alkoivat vyöryä Lontoossa toden teolla eilen, kun Truss sai osakseen täyslaidallisen arvostelua parlamentin alahuoneessa. Vielä tuolloin hän vakuutti olevansa "taistelija, ei luovuttaja".
Kova isku oli myös hallituksen sisäministerin Suella Bravermanin ero, muodollisesti johtuen yksityisen sähköpostin käytöstä luottamuksellisissa työasioissa. Braverman kuitenkin epäili erokirjeessään, kykeneekö Trussin hallitus lunastamaan tekemiään lupauksia.
Braverman on myös yksi nimistä, jotka nousivat heti Trussin eroilmoituksen jälkeen esiin mahdollisena seuraavana pääministerinä.
Aiemmin tänään toistakymmentä konservatiivipuolueen kansanedustajaa ilmoitti yksi toisensa jälkeen julkisesti menettäneensä luottamuksensa Trussiin ja kehotti tätä jättämään paikkansa.
Opposition työväenpuolueen johtajan Keir Starmerin mukaan Britanniassa pitäisi järjestää uudet parlamenttivaalit.
– Konservatiivit eivät voi vastata viimeisimpään sekasotkuunsa napauttamalla jälleen kerran sormiaan ja vaihtamalla henkilöitä huipulla ilman Britannian kansan hyväksyntää. Me tarvitsemme parlamenttivaalit – heti, Starmer viestitti.
Mielipidekyselyiden perusteella työväenpuolue voittaisi vaalit ylivoimaisesti.
Myös Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan uudet vaalit ovat välttämättömyys. Uusia vaaleja vaativat niin ikään liberaalidemokraatit, Skotlannin kansallispuolue sekä vihreät.
--------
Lähteet: BBC, Sky News, Guardian, AFP