Näyttelijä Satu Silvo kuuluu suomalaisen kasvisruuan pioneereihin. Silvo perusti vuonna 1999 Helsingin Kallion Toiselle linjalle ravintola Silvopleen, joka tarjosi kasvisruokaa elävästä ravinnosta lämpimiin annoksiin.
Omassa ravintolassa oli Silvolle ennen kaikkea kyse ravinnon parantavasta voimasta ja hyvinvoinnin tuottamisesta mahdollisimman puhtaalla kasvisruualla. Silvoplee toimii edelleen samalla idealla ja Toisella linjalla – mutta kolmannessa osoitteessa.
Vuodet ravintoloitsijana eivät ole olleet Silvolle helppoja. Näyttelijän heittäytymistä ravintolabisnekseen on epäilty, ravintolan tila on paljastunut homepommiksi, ja korona on vienyt asiakkaat.
– Minähän en ole koskaan opiskellut varsinaisesti ravintola-alaa, sillä olen ensisijaisesti näyttelijä, kouluttaja ja luennoitsija, Silvo kertoo Helsingin Uutisten sisarlehti Avecin haastattelussa.
Silvon luottamus ravinnon parantavaan voimaan ei ole kuitenkaan horjunut. Monipuolinen kasvisruoka elävästä ravinnosta lämpimiin ruokiin on yhä Silvopleen vahvuus. Silvo sairasteli nuorena paljon. Loputtomat antibioottikuurit ja tulehdustilat ohjasivat ottamaan selvää, mikä merkitys ravinnolla on ihmisen hyvinvoinnille. Silvo tutustui kasvisravintola Green Wayta pyörittävän Marjatta Svennevigin oppeihin elävän ravinnon ja kasvisruuan parantavasta voimasta. Silvo kävi kursseja ja otti asioista selvää. Oma keho kiitti, sillä ravinto todella paransi.
Vuonna 1999 Silvo perusti Silvopleen, jossa hän halusi jakaa tietämystään herkullisesta ja luonnollisesta kasvisruuasta. Silvoplee oli tuolloin outolintu Helsingin ravintolakentässä ja julkisuudessa povattiin, ettei näyttelijän ravintola elä kolmea vuotta kauempaa – mutta toisin kävi. Silvopleen ylellisestä lounaspöydästä tuli nopeasti klassikko. Osa haki ravintolan antimista apua terveysongelmiin, osa tuli herkuttelemaan kasvisruualla.

Ravintolan pyörittäminen on edelleen tärkeä osa Silvon elämää, mutta Silvopleen operatiivisen toiminnan hän jättää mielellään muille. Silvopleen keittiöpäällikkönä on vuodesta 2020 lähtien toiminut Pilvi Häkämies, joka päätyi alalle ’köökin kautta’. Häkämies on työskennellyt ravintolakeittiöissä yli kymmenen vuoden ajan ja suorittanut restonomin tutkinnon. Kasvisten makumaailma tuli hänelle tutuksi Sandro-ravintoloiden keskuskeittiössä. Pesti Silvopleessa oli Häkämiehelle unelmien täyttymys. Nyt hän saa laittaa kaiken luovuuden peliin.
– Minulla on vapaat kädet toteuttaa kasvisruokavisiotani, kunhan ajatukset istuvat annettuihin reunaehtoihin. Lähtökohta on tarjota kasvisruokaa, joka ei ole prosessoitua ja joka perustuu mahdollisimman pitkälle luomuun, Häkämies kertoo.

Perusfilosofia on, että aterioita ei koskaan kuumenneta yli 42–47 asteen ja ruuan ravintoainepitoisuuksien on oltava mahdollisimman hyvät.
– Kokille kasvikset ovat kiinnostavia, sillä niissä korostuvat hyvä rakenne, värit sekä kypsennyksen hallinta. Kasvisruuan on oltava terveellistä ja herkullista, joten rohkealla maustamisella on myös tärkeä rooli Silvopleen keittiössä”, hän lisää.
Silvopleelta meni edellinen, nykyistä huomattavasti suurempi ravintolatila alta kaupungin päätettyä purkaa homeongelmista kärsivä rakennus. Silvo oli jo lyömässä hanskoja tiskiin Silvopleen osalta mutta pyörsi päätöksensä kanta-asiakkaiden helpotukseksi.
Vuonna 2019 Silvo tutustui Päivi Tiaiseen, jolla oli jo kokemusta ravintolatoiminnnan pyörittämisestä. Kaksikko löysi nopeasti yhteisen sävelen. Ravintolan lopettamisen sijaan Silvo palkkasi Tiaisen ravintolapäälliköksi Silvopleehen, jossa oli latu auki moneen suuntaan.
– Kallio on mainio paikka kasvisravintolalle, koska alueella asuu paljon arvomme jakavia nuoria ihmisiä. Silvopleesta onkin vuosien varrella muodostunut monelle yhteisöllinen kokoontumispaikka ja ravintola on saanut kanta-asiakkaiksi uusia sukupolvia, Silvo sanoo.
Silvopleelle etsittiin ja suunniteltiin uudet tilat Toiselta linjalta sekä uusia toimintoja lounaan lisäksi. Kanta-asiakkaat näyttivät tukensa ravintolalle myös koronarajoitusten aikaan.
– Erityisesti mieltäni lämmitti asiakkaiden aloitteesta käynnistetty joukkorahoituskampanja, jonka turvin saimme rahaa peittämään koronan aiheuttamia tappioita, Tiainen kertoo.

Silvopleen haasteet eivät ole vielä ohi. Itänaapurin sotiminen aiheuttaa yleistä epävarmuutta, ja kustannukset ovat lähteneet laukalle.
– Kun on kyse kasvisruuasta, sesongit on hyödynnettävä huolella ja jokainen sentti laskettava tarkkaan Silvopleen arvoihin sopivalla tavalla, Silvo muistuttaa.