Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa 65-vuotiaiden elinajanodotteessa huomattavaa laskua – vastasyntyneiden elinajanodote korkein Ahvenanmaalla

Suomalaisten 65 vuotta täyttäneiden elinajanodotteessa on tapahtunut huomattavaa laskua. Asia ilmenee Tilastokeskuksen kokoamista tiedoista.

Vuonna 2021 miesten elinajanodote laski edellisvuoteen verrattuna 0,2 vuotta, mikä on enemmän kuin kertaakaan yli 30 vuoteen. Naisilla elinajanodote laski 0,1 vuotta. Naisilla laskua oli toista vuotta peräkkäin, mitä ei myöskään ole tapahtunut yli 30 vuoteen.

Viime vuonna 65-vuotiaiden miesten elinajanodote oli 18,5 vuotta ja 65-vuotiaiden naisten 21,9 vuotta.

Pitemmällä aikavälillä elinajanodote on muuttunut Suomessa paljon myönteisemmin. Verrattuna vuoteen 1990 on 65-vuotiaiden miesten elinajanodote pidentynyt 4,7 vuodella ja naisten vastaavasti 4,2 vuodella.

Miesten ja naisten ero kapenee

Vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli viime vuonna 79,2 vuotta ja tyttöjen 84,5 vuotta. Poikien elinajanodote piteni edellisvuoteen verrattuna 0,1 vuotta ja tyttöjen lyheni 0,2 vuotta.

Vastasyntyneiden elinajanodotteet olivat pisimmät Ahvenanmaalla sekä lyhyimmät pojilla Kymenlaaksossa ja tytöillä Kainuussa ajanjaksolla 2019–2021.

Maakuntien väliset erot elinajanodotteissa olivat suuremmat miehillä kuin naisilla. Miesten elinajanodote oli naisten elinajanodotetta lyhyempi kaikissa maakunnissa.

Molemmilla sukupuolilla elinajanodotteen trendi ollut ajan myötä nouseva. Miesten elinajanodote on saavuttanut naisten vastaavaa tasaisesti nykyhetkeen saakka.

Elinajanodote on ikävakioitu tunnusluku, joka kuvaa laskenta-ajanjaksolla havaitun kuolleisuuden tasoa.

Tilastokeskuksen tiedoista niin ikään ilmenee, että Suomen alkusyksyn väkiluku voidaan ilmaista liki pelkästään numeroa viisi käyttämällä. Elokuun 2022 ennakkotiedoissa väkiluvuksi saatiin 5 555 577.