Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Boris Johnson jättäytyi ulos pääministerikisasta – Britannian uuden johtajan nimi voi selvitä jo tänään

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson ilmoitti sunnuntai-iltana, ettei hän aio asettua ehdolle konservatiivien johtajaksi ja maan uudeksi pääministeriksi. Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, brittilehti Guardian ja uutistoimisto AFP.

Johnsonin mukaan hänellä oli 102 tukijaa, mutta BBC:n mukaan Johnsonia oli tukenut julkisesti 57 konservatiiviedustajaa.

BBC julkaisi kokonaisuudessaan Johnsonin lausunnon, jossa tämä kertoi olleensa luottavainen siitä, että olisi voinut voittaa takaisin paikkansa puolueen johdossa ja pääministerinä sekä vuoden 2024 vaalit konservatiivien johdossa, mutta sanoi tulleensa siihen johtopäätökseen, ettei johtopaikan tavoittelu ollut oikea ratkaisu.

– Ei voi hallita tehokkaasti, ellei tukena ole yhtenäinen puolue parlamentissa, Johnson sanoi.

Johnson erosi heinäkuussa konservatiivipuolueen johdosta ja pääministerin tehtävästä monien kohujen saattelemana. Hänen jälkeensä virkaan valittiin Liz Truss, joka taas ilmoitti erostaan viime torstaina. Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta.

Seuraajaehdokkaiden ilmoittauduttava iltapäivään mennessä

Trussin seuraajaehdokkaiden on ilmoittauduttava tänään kello 16:een mennessä Suomen aikaa.

Kilpaan on toistaiseksi ilmoittautunut entisen valtiovarainministeri Rishi Sunakin lisäksi vain parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt, joka on kannatukseltaan Sunakia selvästi jäljessä.

Johnson kertoi tavanneensa sekä Sunakin että Mordauntin siinä toivossa, että he voisivat tehdä yhteistyötä Britannian eduksi.

– Emme valitettavasti onnistuneet löytämään tapaa tehdä tätä, Johnson sanoi.

Sunak kehui Twitterissä Johnsonin pääministerikauden saavutuksia nostaen esiin muun muassa brexitin ja koronarokotusohjelman.

– Vaikka hän päätti jättäytyä pois pääministerikisasta, toivon, että hän jatkaa työtään julkisessa elämässä niin kotimaassa kuin ulkomailla, Sunak kirjoitti.

Sunakia kannattaa 155 konservatiiviedustajaa

42-vuotiaan Sunakin mahdollisuudet tulla valituksi puolueen johtoon ja pääministeriksi ovat erittäin korkeat. BBC:n laskujen mukaan maanantaiaamuna Sunakilla oli takanaan 155 tukijaa ja Mordauntilla 25.

Jos Sunak ylittää ainoana ehdokkaana vaaditun sadan konservatiivikansanedustajan tuen rajan, uuden pääministerin nimi selviää jo tänään.

Koska parlamentin alahuoneessa on 357 konservatiivia, pääministerikisaan mahtuu enintään kolme ehdokasta.

Jos ehdokkaita on enemmän kuin yksi, puolue järjestää sähköisen jäsenäänestyksen. Puoluejohtajan ja pääministerin nimi on selvillä viimeistään perjantaina.