Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sijoittajat säikähtivät Kiinan uutta politbyroota – Hongkongin pörssi syöksyi

Sijoittajat säikähtivät markkinaepäystävällisiksi luonnehdittuja nimityksiä Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvään komiteaan. Liittolaisten nimitykset vahvistavat Kiinan presidentin Xi Jinpingin asemaa.

Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi syöksyi peräti 6,4 prosenttia ja päätyi alimmilleen sitten finanssikriisin 2009. Shanghain ja Shenzhenin pörssit selvisivät noin kahden prosentin alamäellä.

Sijoittajat pelkäävät, että Kiina jatkaa Xin ja hänen pysyvään komiteaan nousseiden liittolaisten kanssa tiukkoja koronasulkuja ja muita toimia, jotka hidastavat maan taloutta.

Epäilyjä kuvaa myös se, että Kiinan valuutta yuan heikentyi maanantaina dollaria vastaan alimmilleen sitten tammikuun 2008.

Kiinan talous kasvoi heinä–syyskuussa 3,9 prosenttia vuoden takaisesta. Julkistusta siirrettiin viime viikolla Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen yli.

Kasvulukema on heikko verrattuna normaaliin. Monet ekonomistit arvioivat, että Kiinalla on vaikeuksia päästä noin 5,5 prosentin kasvutavoitteeseensa tänä vuonna.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on pudottanut Kiinan talouskasvuennusteensa 3,2 prosenttiin tänä vuonna ja 4,4 prosenttiin ensi vuonna.