Britanniassa Rishi Sunakista tulee virallisesti uusi pääministeri huomenna tiistaina hänen tavattuaan kuningas Charlesin.
Eroava pääministeri Liz Truss antaa lausunnon Downing Street 10:n ulkopuolella hieman puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa. Sen jälkeen hän matkaa tapaamaan kuningasta Buckinghamin palatsiin, jossa hän eroaa virallisesti pääministerin virasta.
Tämän jälkeen Sunak matkaa tapaamaan kuningasta, joka pyytää uutta pääministeriä muodostamaan hallituksen.
Sunakin vastaehdokkaana ollut parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ilmoitti maanantaina vetäytyvänsä kisasta ja tukevansa Sunakia. Samalla konservatiivipuolue ilmoitti Sunakin valinnasta puolueen puheenjohtajaksi.
Truss toimi Britannian pääministerinä vain puolitoista kuukautta. Hän sai paljon kritiikkiä talouspolitiikastaan, jonka katsottiin vaikeuttaneen Britannian huonoa taloustilannetta entisestään.
Sunak haki konservatiivien puheenjohtajaksi myös aiemmin tänä vuonna, mutta hävisi tuolloin kisan Trussille.
Trussin talouspolitiikkaa moittineella Sunakilla tulee olemaan edessään monia haasteita, sillä kansalaisten elinkustannukset Britanniassa ovat nousseet huimaa tahtia. Samalla konservatiivipuolueen kannatus on ennätyksellisen alhaalla niin kehnon taloustilanteen kuin puolueen sisäisen sekasorronkin vuoksi.
Ennen Trussia pääministerin virasta joutui eroamaan erilaisten kohujen keskelle joutunut Boris Johnson.
Valintansa jälkeen pitämässään puheessa Sunak lupasikin tuoda vakautta ja yhtenäisyyttä taloudellisen kriisin keskellä.
– On elämäni suurin etuoikeus saada palvella rakastamaani puoluetta ja antaa takaisin maalle, jolle olen velkaa paljon. Britannia on upea maa, mutta ei ole epäilystäkään, että kohtaamme tällä hetkellä merkittäviä taloushaasteita.
– Teen ykkösasiakseni maamme ja puolueemme yhdistämisen, hän lupasi.
Konservatiivien taakaksi alkanut muodostua sirkusmainen imago
Britannian seuraavaa pääministeriä odottavatkin vaikeat ajat, arvioi ennen Sunakin valintaa Skotlannin Glasgow'ssa asuva, johtajana E2 Tutkimuksessa toimiva asiantuntija Mari K. Niemi.
– Kumpi tahansa valitaan, isona haasteena on talouden vakautus ja puolueen yhdistäminen. Vaalit on pidettävä viimeistään tammikuussa 2025, eli siihen asti on aikaa saada tilanne käännettyä puolueen uskottavuuden ja kannatuksen näkökulmasta, Niemi sanoo.
Niemi arvioi, että entisenä valtiovarainministerinä Sunakin vahvuus on hänen ymmärryksensä taloudesta.
– Hän pystynee tunnistamaan, millaiset toimet aiheuttavat mahdollisesti epävakautta taloudessa. Uskon, että hänen kohdistuu luottamusta, Niemi sanoo.
Valtiovarainministeriä Sunak osoitti myös huomattavan avokätistä politiikkaa korona-aikoina tukemalla esimerkiksi yrityksiä.
– Tory-poliitikoksi hän on ollut hyvin avokätinen. Toki aikakin oli poikkeuksellinen, Niemi sanoo.
Konservatiivipuolueen kannatus on ennätysalhainen johtuen puolueen viime kuukausien sekasorrosta.
– On vaikea nousta pääministeriksi tilanteessa, jossa on käynnissä tarina siitä, että konservatiivit ovat sirkus. Puolueen kilpailijat tuottavat narratiivia, että puolueesta ei voi tulla uskottavaa johtajaa.
Varakas ex-valtiovarainministeri
Sunakista tulee Britannian ensimmäinen eteläaasialaistaustainen pääministeri. Tämän nosti esille myös Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon.
Southamptonissa syntynyt 42-vuotias Sunak on intialaisten, Itä-Afrikasta Britanniaan muuttaneiden vanhempien vesa. Hän on käynyt maineikasta Winchester College -sisäoppilaitosta ja opiskellut sen jälkeen muun muassa Oxfordin yliopistossa ja Stanfordissa Yhdysvalloissa.
Stanfordissa opiskellessaan Sunak tapasi vaimonsa, muotisuunnittelija Akshata Murthyn, joka on intialaisen tietotekniikkamiljardöörin Narayana Murthyn tytär. Parilla on kaksi lasta.
Aiemmin Sunak toimi muun muassa investointipankki Goldman Sachsin palveluksessa. Parlamentin alahuoneeseen hänet valittiin toukokuussa 2015. Nopeasti nousukiitoon lähtenyt ura vei hänet valtiovarainministeriksi toissa vuoden huhtikuussa. Sunakia pidetään yhtenä Britannian vauraimmista poliitikoista, vaikka hänen omaisuutensa tarkkaa arvoa ei tiedetä.
Koronapandemian ja brexitin runnoessa Britannian taloutta Sunak teki epämieluisan ennätyksen: viime vuoden maaliskuussa esitelty budjetti oli alijäämäisin koskaan rauhan aikana, kun tilikirjat painuivat miinukselle peräti 355 miljardin punnan verran.
Sunak erosi valtiovarainministerin virasta heinäkuussa. Syyksi hän kertoi sen, ettei kokenut enää voivansa jatkaa silloisen pääministerin Johnsonin hallituksessa.
Sunakia on ravistellut myös pienimuotoinen talousskandaali. Toissa vuoden marraskuussa kävi ilmi, ettei hän ollut ilmoittanut kaikkia omia ja sukulaistensa taloussidonnaisuuksia, jotka voisivat aiheuttaa eturistiriitoja.
Valtiovarainministeriön mukaan Sunak oli kuitenkin toiminut annettujen ohjeiden mukaan.
Sunak kannatti Britannian eroa brexitistä, koska katsoi sen hallitsevan maahanmuuttoa. Hän itse on kuitenkin mieluusti myös korostanut kaksikulttuurista taustaansa.
– Voin viettää hinduna viikonloppuni temppelissä, mutta minut voi löytää myös (Southamptonin jalkapalloseuran) Saintsin peleistä lauantaisin -- voit tehdä kaikkea, voit valita molemmat, hän sanoi BBC:n haastattelussa.
Intian Modi onnitteli Sunakia
Muun muassa Intian pääministeri Narendra Modi on onnitellut Sunakia Twitterissä. Hän sanoi toivovansa maiden välille läheistä yhteistyötä globaaleissa aiheissa.
Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel onnitteli Sunakia Twitterissä. Hän korosti Lontoon ja Brysselin kaipaavan vakautta voidakseen vastata edessä oleviin haasteisiin.
Samaa mieltä oli EU-parlamentin puhemies Roberta Metsola. Hänkin onnitteli Sunakia Twitterissä toivoen Euroopalle poliittista ja ekonomista vakautta.