Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan poliisi pidätti venäläisvakoojaksi epäillyn yliopistotutkijan

Norjan poliisi pidätti maanantaina venäläisvakoojaksi epäillyn miehen Tromssan kaupungissa, uutisoivat Norjan yleisradioyhtiö NRK ja uutistoimisto Reuters.

Tromssan yliopistossa tutkijana työskennellyt mies oli esiintynyt Brasilian kansalaisena, mutta poliisi uskoo hänen rakentaneen itselleen peiteidentiteetin samalla kun on työskennellyt salaa "ulkomaisille tiedustelupalveluille".

Norjan suojelupoliisin (PST) apulaispäällikkö Hedvig Moe sanoo NRK:lle, että mies on uhaksi Norjan kansalliselle edulle, ja että hänet pitäisi karkottaa Norjasta. PST uskoo miehen olevan Venäjän kansalainen.

Mies saapui Norjaan tutkijan tehtävään syksyllä 2021. Hän tutki muun muassa pohjoisia alueita ja hybridiuhkia.

– PST on huolissaan siitä, että hän on saattanut hankkia verkoston ja tietoa Norjan politiikasta pohjoisella alueella. Vaikka tämä verkosto tai tiedot eivät ole uhka valtakunnan turvallisuudelle, olemme huolissamme siitä, että Venäjä voi käyttää tietoja väärin, Moe sanoi.

Norjan viranomaiset ovat pidättäneet tällä ja viime viikolla henkilöitä, jotka ovat valokuvanneet kriittistä infrastruktuuria ja sotilastukikohtia eri keinoin.