Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian uusi pääministeri Sunak opposition tulikasteessa tänään

Britannian tuore pääministeri Rishi Sunak joutuu tänään opposition grillattavaksi parlamentin alahuoneen kyselytunnilla. Opposition odotetaan kysyvän konservatiivipuolueen johtoon valitulta Sunakilta tämän talouspolitiikan linjauksista sekä maan vaikeasta taloustilanteesta.

Aikaisemmin valtiovarainministerinä toiminut Sunak lupasi jo maanantaina pahojen talousongelmien kanssa painivaan Britanniaan vakautta ja yhtenäisyyttä.

Parlamentin alahuoneen istunto alkaa kello 14 Suomen aikaa. Ennen sitä Sunakin uusi hallitus kokoontui ensimmäiseen istuntoonsa Downing Streetillä.

Nimityksistä kiistanalaisin on Suella Bravermanin nimittäminen uudelleen sisäministeriksi. Braverman erosi paikalta vajaa viikko sitten – muodollisesti sen takia, että hän oli rikkonut turvallisuusmääräyksiä käyttämällä yksityistä sähköpostiaan hallituksen luottamuksellisten asioiden käsittelyyn.

Kuningas Charles nimitti tiistaina Sunakin maan uudeksi pääministeriksi.

Britanniassa on ollut parin kuukauden sisään jo kolme pääministeriä. Kesällä erostaan ilmoittanut Boris Johnson jätti tehtävänsä ja teki tilaa seuraajaksi valitulle Liz Trussille. Sunak oli ehdolla jo Johnsonin seuraajaksi mutta jäi lopulta kakkoseksi Trussille.

Truss ilmoitti erostaan viime viikolla oltuaan vallassa vain kuutisen viikkoa.

Ensimmäinen puhelu Ukrainaan

Heti ensimmäisenä työpäivänään Sunak lupasi Britannian jatkavan tukeaan Ukrainalle. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli ensimmäinen ulkomainen johtaja, jonka kanssa Sunak puhui puhelimessa aloitettuaan pestinsä pääministerinä.

Lisäksi Sunak puhui puhelimessa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Bidenin kerrotaan vakuuttaneen, että Britannia on edelleen Yhdysvaltojen läheisin liittolainen.

Kaksikon kerrottiin keskustelleen maiden välisestä yhteistyöstä sekä kahdenvälisesti että alueellisesti. Lisäksi esille oli nostettu Pohjois-Irlannin tilanne.

Bidenin ja Sunakin on määrä tavata kasvotusten G20-kokouksessa Indonesiassa ensi kuussa.

Diplomaatin taitoja vaaditaan kotikonnuillakin. Oppositio on toistuvasti vaatinut Britanniaan vaaleja, sillä kansa ei ole saanut viime aikoina olla päättämässä maansa pääministeristä. Ipsosin kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta Britannian äänioikeutetusta haluaa maahan uudet vaalit.