Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkulasten rokotuskattavuus Suomessa yhä hyvä – rokottamattomuus on hyvin harvinaista

Pikkulasten rokotuskattavuus on Suomessa edelleen hyvä. Pienten lasten rokottamattomuus on hyvin harvinaista, ilmenee valtakunnallisesta rokoterekisteristä.

– Pikkulasten rokotustasossa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Alueellisesti rokotuskattavuus on perinteisesti paras maan itäosissa ja hieman matalampi länsirannikolla, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Rokoterekisterin mukaan vuonna 2019 syntyneistä lapsista 97 prosenttia on saanut kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta suojaavan viitosrokotuksen. Liki yhtä suuri osa pikkuväestä on saanut myös pneumokokkirokotteen, samoin tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen.

– Koko maan tasolla MPR-rokotuskattavuus on pysynyt 95 prosentin tuntumassa pitkään. Laajemmat epidemiat ovat epätodennäköisiä, mutta paikallisten epidemioiden riski kasvaa etenkin herkästi leviävän tuhkarokon osalta, jos MPR-rokotuskattavuus on toistuvasti tällä tasolla tai matalampi, Kontio sanoo.

Yli 90 prosentin kattavuuteen päästään lasten rokottamisessa rotavirusta vastaan.

Vesirokkorokotteen suosio on lisääntynyt joka vuosi sen jälkeen, kun rokote tuli osaksi rokotusohjelmaa vuonna 2017. Vuonna 2019 syntyneistä lapsista noin 86 prosenttia on saanut tämän rokotteen.

Viisivuotiaat nuorimpia koronarokotettuja

Koronarokotteita ei ole Suomessa annettu alle viisivuotiaille lapsille. THL:n Kontion mukaan Euroopassa myönnettiin juuri myyntilupa pienille lapsille annettavalle koronarokotteelle.

– Se voidaan antaa lapsille, joiden ikä on kuudesta kuukaudesta neljään vuoteen. Suomessa ei ole tehty vielä päätöstä, otetaanko se meillä käyttöön. Olettaisin, että Suomi tekee pian päätöksen, ryhdytäänkö tuota rokotetta antamaan täällä vai ei.

Suomessa lapsi katsotaan rokottamattomaksi, jos hän ei ole saanut yhtään rotavirus-, pneumokokki-, MPR- ja viitos- tai nelosrokotetta.

Rokottamattomien lasten osuudet ovat pysyneet vakaina jo useita vuosia. Vain noin prosentti heistä ei ole saanut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä. Kahdeksanvuotiailla rokottamattomien osuus on vielä hieman pienempi.