Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TEMin hallitusneuvosta vaaditaan vangittavaksi ihmiskaupparikostutkinnassa

Poliisi vaatii työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvosta Olli Soraista vangittavaksi epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Helsingin käräjäoikeus käsittelee vangitsemista sunnuntaina.

Rikosepäilyt liittyvät laajaan ihmiskaupparikostutkintaan, jossa thaimaalaisten marjanpoimijoiden epäillään joutuneen Suomessa hyväksikäytön uhreiksi. Soraisen pidättämisestä kerrottiin torstaina.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan epäiltyjen rikosten tekoaika alkaa vuoden 2019 alusta ja jatkuu tämän viikon keskiviikkoon. Tekopaikkakuntaa ei ole täsmennetty.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP) kertoi torstaina tiedotteessa, että lahjuksilla epäillään saadun merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa.

STT julkaisee Soraisen nimen jo esitutkintavaiheessa hänen julkisen tehtävänsä ja asemansa takia.

Ministeri Haatainen: Rikosepäily yllätys ja järkytys

Ihmiskauppatutkinnan keskiössä ovat olleet pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen. Soraisen lisäksi tutkinnassa on vangittu kaksi ihmistä, joita epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Toinen heistä on lappilaisen marjanhankinta-alan yrityksen Polarica Marjahankinnan toimitusjohtaja Jukka Kristo. Kristo on kiistänyt häneen kohdistuneet rikosepäilyt. Yritys on itse kertonut vangitsemisesta julkisuuteen.

Yrityksen epäillään teettäneen poimijoilla pakkotyönomaista työtä sekä erehdyttäneen ja riistäneen heitä.

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi perjantaina lähettävänsä Soraiselle kuulemiskirjeen liittyen epäiltyihin virkarikoksiin. Virkamieslain mukaan kuulemisen tulisi tapahtua viikon kuluessa.

Perjantaina ministeriö kertoi myös käynnistävänsä sisäisen tarkastuksen rikosepäilyjen vuoksi. Tarkastus alkaa ministeriön mukaan välittömästi ja sen kohteena on ministeriön valvonta- ja riskienhallintaprosessien toimivuuden arviointi.

TEM:n viestintäjohtaja Matti Hirvola kertoi torstaina, että tieto rikosepäilyistä tuli ministeriölle yllätyksenä ja että selvitys virkamiesoikeudellisista toimista on aloitettu. Sorainen muun muassa johtaa neuvottelukuntaa, jonka tehtävänä on vahvistaa ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ehkäisemistä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi perjantaina MTV:lle, että Soraiseen kohdistuva rikosepäily tuli hänelle yllätyksenä ja järkytyksenä. Hän totesi, että asia on vakava, ja että ministeriö tukee poliisin tekemää tutkintaa.