Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi on siirtynyt talviaikaan – kellojen siirtelylle ei ole näkyvissä loppua

Suomi on siirtynyt talvi- eli normaaliaikaan. Kelloja siirrettiin tunti taaksepäin neljältä aamuyöllä.

Kelloja siirretään joka vuosi maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Ensi keväänä kesäaikaan palataan sunnuntaina 26. maaliskuuta.

Jako kesä- ja talviaikaan on käytössä koko Euroopan unionissa. Suomessa kelloja on siirrelty vuodesta 1981 lähtien. Tarkoituksena on sovittaa valon vuorokausittainen vaihtelu ihmisten valveillaoloaikaan.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin kritisoineet kellojen siirtämistä muun muassa siksi, että se voi häiritä vuorokausirytmiä ja olla yhteydessä erilaisiin terveysriskeihin. Esimerkiksi tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on toivonut julkisuudessa useaan otteeseen, että talviaikaan siirryttäisiin pysyvästi.

EU:ssa on vuodesta 2018 lähtien suunniteltu kellojen siirtelystä luopumista. Myös Suomi on kannattanut asiaa koskevaa ehdotusta. Viisareiden siirtelylle ei kuitenkaan ole näköpiirissä nopeaa loppua. Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi tällä viikolla tiedotteessa, että asian käsittely on edelleen pysähdyksissä EU:n neuvostossa.