Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Somaliassa lauantaina räjäytetyt autopommit tappoivat ainakin sata ihmistä

Ainakin sata ihmistä on kuollut Somaliassa lauantaina tapahtuneessa autopommi-iskussa, kertoo maan presidentti Hassan Sheikh Mohamud. Lisäksi 300 ihmistä haavoittui iskussa. Presidentti sanoi sunnuntaina, että kuolleiden ja haavoittuneiden määrät kasvavat yhä.

Kaksi räjähteillä pakattua autoa räjäytettiin muutaman minuutin välein lähellä vilkasta risteystä maan pääkaupungissa Mogadishussa. Räjähdysten jälkeen myös Somalian opetusministeriötä kohti ammuttiin.

Hyökkäys tehtiin samaan kiireiseen risteykseen, jossa räjähteillä pakattu auto räjähti lokakuussa 2017 ja yhteensä 512 ihmistä kuoli maan verisimmässä hyökkäyksessä.

Poliisin mukaan kuolonuhrien joukossa on naisia, lapsia ja vanhuksia.

– Nämä säälimättömät terroristit tappoivat äitejä. Osa heistä kuoli lapsensa selässään, sanoi poliisin tiedottaja Sadik Dudishe.

Iskun tekijäksi on ilmoittautunut Somaliaa pitkään piinannut al-Shabaab-ryhmä, jolla on kytköksiä al-Qaidaan. Terroristijärjestön mukaan sen taistelijoiden kohteena oli opetusministeriö.

Al-Shabaab on yrittänyt kaataa Somalian kansainvälisesti tuettua keskushallintoa jo 15 vuoden ajan. Ryhmän taistelijat ajettiin ulos pääkaupunki Mogadishusta vuonna 2011, mutta sen hallussa on yhä laajoja alueita Somalian maaseudusta.

Elokuussa ryhmä käynnisti yli vuorokauden ajan jatkuneen hyökkäyksen suosittuun hotelliin. Asemiesten pommien avulla tekemässä iskussa kuoli 21 ihmistä ja haavoittui 117.

Somalia on ollut epävakaa aina vuodesta 1991 lähtien, kun presidentti Siad Barren johtama sotilashallinto kaatui. Tästä seurasi sisällissota ja al-Shabaabin nousu. Väkivaltaisuuksien ohella Somaliaa piinaa muiden Afrikan sarven maiden tapaan historiallisen paha kuivuus. Maan karja ja sadot ovat tuhoutuneet neljässä perättäisessä kuivaksi jääneessä sadekaudessa.

Somalia on arvioitu yhdeksi kaikkein haavoittuvaisimmista maista ilmastonmuutoksen ääri-ilmiöille.