Yli 200 000 suomalaisen Linkedin-käyttäjän tietoja on vuotanut hakkerifoorumille, kertoo tietoturvayhtiö F-Secure Twitterissä.
F-Securen mukaan vuotaneet tiedot sisältävät muun muassa nimiä, puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita. F-Secure kertoo ilmoittaneensa tietovuodosta asiakkailleen.
Linkedin on Microsoftin omistama verkostoitumissivusto, jota hyödynnetään muun muassa työnhaussa. Yhtiö on kiistänyt tietovuodon.
– Voimme vahvistaa, että Linkediniä ei ole hakkeroitu eikä yksityisiä jäsentietoja ole vuotanut, yhtiöstä kerrottiin Cybernews-sivustolle.
Epäilty tietovuoto ei olisi yhtiön ensimmäinen. Esimerkiksi viime vuonna palvelusta vuoti verkkoon satojen miljoonien käyttäjien tietoja, kertoo tietoturvallisuuteen erikoistunut The Record -verkkomedia. Vuotaneet tiedot sisälsivät muun muassa nimiä, puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita sekä tietoa käyttäjien työpaikoista.
Lähiaikoina syytä varoa kalasteluyrityksiä
Tietoturvayhtiö Check Pointin tietoturva-asiantuntijan Jarno Ahlströmin mukaan vaikuttaa siltä, että Linkedinin rekisteröityneille käyttäjille saatavilla olevia yhteystietoja on kerätty koneellisesti.
– Vaikuttaisi siltä, että kyse on sellaisista tiedoista, joita ihmiset ovat tuoneet Linkedinin kautta saataville, ja joku on poiminut ne yhteen kasaan ulos Linkedinin ekosysteemistä, Ahlström sanoo STT:lle.
Alhströmin arvion mukaan tapaus ei ainakaan tässä kohtaa vaikuta erityisen vakavalta, joskin se voi mahdollisesti olla kiusallinen.
– Puhutaan sähköpostiosoitteista, puhelinnumeroista. Käytännössä katsoen yhteystiedoista.
Alhström sanoo, että käyttäjiltä kerätyt tiedot voivat helpottaa jatkossa esimerkiksi kohdennettuja tietojenkalasteluyrityksiä. Hänen mukaansa käyttäjien on syytä kiinnittää lähiaikoina tavallista enemmän huomiota sähköposteihin ja muihin viesteihin, jottei jää kalastelijan haaviin.
Ahlström huomauttaa, että mistään tiedoista ei suoraan käy ilmi, milloin käyttäjien tiedot on saatu kaiveltua Linkedinistä. Alhströmin mukaan tällaisia tapauksia sattuu käytännössä katsoen kaikkien sosiaalisen median palveluiden kohdalla, joissa ne ovat mahdollisia.
Hänen mukaansa ihmisten on syytä miettiä, mitä kaikkia tietoja he jakavat itsestään näihin palveluihin, koska tiedot voivat aina lähteä sieltä eteenpäin.