Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | USU-kysely: Marin yhä onnistunein puheenjohtaja, Pelastakaa Lapset: Lasten hyvinvointi jakaantunutta, pohjoismaiden pääministerit Helsingissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pelastakaa Lapset: Lasten hyvinvointi on jakaantunutta, pienituloisten perheiden lasten hyvinvointivaje näyttää kasvavan

Pelastakaa Lasten kyselyn mukaan suurin osa Suomen lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta huonosti voiville kasautuu useita kuormittavia tekijöitä. Tällaisia ovat pienituloisuus, mielenterveyden haasteet ja vähemmistöasema.

Lapsen ääni -kyselyyn vastanneista noin puolet koki hyvinvointinsa ja elämäntilanteensa hyväksi. Noin kolmasosa vastanneista kuitenkin koki hyvinvointinsa heikoksi ja elämänsä epävakaaksi eikä saanut tukea muilta ihmisiltä.

Hyvätuloisten perheiden lapset olivat kaikissa kysymyksissä hyvinvoivempia kuin pienituloisten perheiden lapset.

Kyselyyn vastasi toukokuussa noin 1 100 12–18-vuotiasta lasta ja nuorta.

Pohjoismaiden pääministerit tapaavat Helsingissä, presidentti Niinistö pitää puheen

Pohjoismaiden pääministerit tapaavat tänään Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä.

Pääministereillä on aamupäivällä kokous yhdessä Ahvenanmaan, Grönlannin ja Färsaarten itsehallintoalueiden edustajien kanssa.

Pääministerit osallistuvat myös Pohjoismaiden neuvoston istuntoon iltapäivällä.

Ohjelmassa iltapäivällä on myös presidentti Sauli Niinistön puhe neuvostolle.

Pohjoismaiden neuvoston 74. istuntoviikko järjestetään tällä viikolla Eduskuntatalossa.

USU-kysely: Marin yhä onnistunein puheenjohtaja

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on onnistunut parhaiten tehtävässään eduskuntapuolueen puheenjohtajana, arvioivat vastaajat Uutissuomalaisen (USU) teettämästä kyselystä.

Vastaajista 21 prosenttia katsoi Marinin onnistuneen puoluejohtajista parhaiten puheenjohtajan tehtävässään. Osuus pieneni viime keväästä, jolloin se oli 26 prosenttia.

Kyselyssä toiseksi sijoittui kokoomuksen Petteri Orpo, jota piti parhaiten onnistuneena puheenjohtajana 12 prosenttia vastaajista.

Tietoykkösen lokakuussa tekemään verkkokyselyyn vastasi tuhat suomalaista. Tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Oikeus antaa tuomion Euran kuolonkolarista - humalassa kovaa ylinopeutta ajaneelle syytetylle vaaditaan 11 vuoden vankeutta taposta ja tapon yrityksestä

Satakunnan käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Euran kuolonkolarista. Heinäkuussa tapahtuneessa henkilöauton ja mopoauton kolarissa mopoauton matkustaja kuoli ja kuljettaja loukkaantui vakavasti. Syytettynä oleva henkilöauton 25-vuotias kuljettaja ei loukkaantunut. Hänelle vaaditaan 11 vuoden vankeusrangaistusta muun muassa taposta ja tapon yrityksestä.

Onnettomuus tapahtui, kun mies lähti ohittamaan mopoautoa pientareen puolelta ja osui mopoauton perään. Syyttäjän mukaan syytetty oli lähes 2,5 promillen humalassa ja ajoi sadan kilometrin ylinopeutta.

Syytetty katsoo tapon ja tapon yrityksen sijaan syyllistyneensä törkeään kuolemantuottamukseen ja törkeään vammantuottamukseen.

Tanskalaiset kulkevat vaaliuurnille kuukausia etuajassa minkkiskandaalin takia

Tanskassa pääministeri Mette Frederiksenin johtama sosiaalidemokraattinen puolue taistelee tänään järjestettävissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa valta-asemansa säilyttämisestä.

Vaaleihin päädyttiin seitsemän kuukautta etuajassa. Uudet vaalit aiheutuivat toissa vuonna alkaneesta minkkiskandaalista eli Tanskan päätöksestä lopettaa kaikki minkit, kun osassa eläimistä oli havaittu koronavirusta. Päätös todettiin sittemmin laittomaksi, minkä seurauksena Frederiksenin vähemmistöhallitus menetti tukensa.

Ennakkoon näyttää siltä, että vasemmiston punainen blokki tai oikeiston sininen blokki ei kumpikaan yllä enemmistöasemaan parlamentissa.

Suomi ja 49 muuta maata tuomitsevat lausunnossa Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangissa

50 maata on allekirjoittanut lausunnon, jossa tuomitaan Kiinan ihmisoikeusrikkomukset Xinjiangin alueella. Suomi oli yksi allekirjoittajista lausunnossa, joka luettiin YK:n yleiskokouksen komiteakeskustelussa.

Allekirjoittajamaat ilmaisevat olevansa syvästi huolissaan ihmisoikeustilanteesta Kiinassa, erityisesti Xinjiangissa. Maat katsovat Kiinan syyllistyneen Xinjiangissa vakaviin ja järjestelmällisiin ihmisoikeusrikkomuksiin uiguureja ja muita vähemmistöryhmiä kohtaan.

YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto julkaisi elokuussa raportin, jonka mukaan Kiinan uiguurialueilla on tehty mahdollisesti rikoksia ihmisyyttä vastaan. (Lähde: AFP)

Netanjahu yrittää tehdä paluun Israelin ennenaikaisissa vaaleissa

Israelissa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa jo viidettä kertaa vajaan neljän vuoden aikana. Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, kun pääministeri Benjamin Netanjahun syrjäyttänyt koalitio hajosi viime kesänä vain vuoden kestäneen hallitustaipaleen jälkeen.

Nyt Netanjahu yrittää palata pääministeriksi, mutta mielipidekyselyiden perusteella häntä tukevat oikeistolaiset ja uskonnolliset puolueet jäisivät niukasti enemmistöstä parlamentissa, knessetissä. Samoin on käymässä myös Netanjahun vastustajille, joten Israelin politiikan tasaväkinen pattitilanne saattaa jatkua vaalien jälkeenkin. (Lähde: AFP)

Kolera leviää nopeasti nyt myös Libanonissa

Kolera leviää nopeasti eri puolilla Libanonia, Maailman terveysjärjestö WHO kertoo. Kyseessä on ensimmäinen koleraepidemia maassa kymmeniin vuosiin.

Tautia havaittiin Libanonissa lokakuun alussa, ja sen jälkeen maassa on kirjattu WHO:n mukaan yli 1 400 epäiltyä tautitapausta, mukaan lukien 381 vahvistettua tartuntaa ja 17 kuolemantapausta.

Valtaosa Libanonin koleratartunnoista on havaittu syyrialaispakolaisten keskuudessa.

Lääkärit Ilman Rajoja kertoi toissa viikolla, että kolera leviää maailmassa hälyttävällä tahdilla ja että rokotteista on huutava pula. (Lähde: AFP)

Asiantuntijat epäilevät Meksikossa kadonneista opiskelijoista tehdyn tutkinnan uskottavuutta

Meksikossa riippumattomat asiantuntijat ovat esittäneet epäilyksiä 43 opiskelijan katoamisesta tehdystä virallisesta tutkinnasta. Asiantuntijoiden mukaan tutkinnassa on tullut ilmi epäjohdonmukaisuuksia.

Asiaa tutkimaan perustettu asiantuntijaryhmä GIEI arvelee, että Meksikon hallinto yrittää vauhdittaa tulosten saamista ilman perusteellista tutkintaa.

Hallituksen asiaa tutkimaan asettama totuuskomissio ilmoitti elokuussa, että tapauksessa on kyse valtiollisesta rikoksesta, josta vastuu on osin armeijalla joko suoraan tai tuottamuksellisesti. GIEI:n mukaan totuuskomission todisteena käyttämiä ruutukaappauksia viesteistä ei voida kuitenkaan taata aidoiksi. (Lähde: AFP)

Määttä osui mutta Detroit kärsi ruman tappion

Olli Määttä onnistui maalinteossa jääkiekon NHL-kierroksella, mutta hänen joukkueensa Detroit Red Wings kärsi murskatappion Buffalo Sabresin vieraana.

Buffalo jyräsi Detroitin 8–3. Määttä teki toisen erän alussa vieraiden 1–1-tasoituksen rannelaukauksella suoraan syötöstä. Maali oli suomalaiselle kauden toinen.

Ottelun tähti oli Buffalon Tage Thompson, joka rohmusi peräti tehot 3+3. Buffalo nousi NHL:n itälohkossa toiseksi.

Carolina Hurricanesin suomalaispelaajat jäivät ilman tehopisteitä heidän joukkueensa kotivoitossa Washington Capitalsista. Carolina oli parempi voittolaukausten jälkeen 3–2.

Markkanen pussitti 31 pistettä ja johdatti Utahin jälleen voittoon

Lauri Markkanen rikkoi toista kertaa tällä kaudella 30 pisteen rajan koripallon NBA:ssa, kun hän auttoi Utah Jazzin 121–105-kotivoittoon Memphis Grizzliesistä.

Kauden mainiosti aloittanut Markkanen pussitti 31 pistettä ja oli jälleen joukkueensa paras pistemies. Suomalainen kahmi myös 12 levypalloa. Markkasen kuudesta kolmosyrityksestä upposi neljä.

Memphisin pelaajista Ja Morant nakutti 37 pistettä.

Utah on voittanut kauden kahdeksasta ottelustaan kuusi ja on länsilohkossa kolmantena.