Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Netanjahu yrittää tehdä paluun Israelin ennenaikaisissa vaaleissa

Israelissa äänestetään parhaillaan parlamenttivaaleissa jo viidettä kertaa vajaan neljän vuoden aikana. Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, kun pääministeri Benjamin Netanjahun syrjäyttänyt koalitio hajosi viime kesänä vain vuoden kestäneen hallitustaipaleen jälkeen.

Nyt Netanjahu yrittää palata pääministeriksi, mutta mielipidekyselyiden perusteella häntä tukevat oikeistolaiset ja uskonnolliset puolueet jäisivät niukasti enemmistöstä parlamentissa, knessetissä. Samoin on käymässä myös Netanjahun vastustajille, joten Israelin politiikan tasaväkinen pattitilanne saattaa jatkua vaalien jälkeenkin.

Korruptiosta syytteessä oleva, oikeistolaista likud-puoluetta johtava Netanjahu kävi antamassa oman äänensä aamupäivällä.

– Toivottavasti voimme päivän päätteeksi hymyillä, mutta se riippuu kansasta, Netanjahu sanoi.

Äänestys Israelissa päättyy vasta kello 22 Suomen aikaa, joten tulosten selviäminen mennee huomisen puolelle.

Israelin parlamentissa on 120 paikkaa, eikä hallituksen mahdollisesta enemmistöasemasta tule korkeintaan kun yhden paikan (61 kansanedustajaa) suuruinen. Jos enemmistöä ei synny, keskustalainen Yair Lapid jatkanee virkaa tekevänä pääministerinä.