Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennusteet: Netanjahu saattaa tehdä paluun Israelin ennenaikaisissa vaaleissa, mutta tilanne on täpärä

Israelissa äänestettiin tänään parlamenttivaaleissa jo viidettä kertaa vajaan neljän vuoden aikana. Ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, kun pääministeri Benjamin Netanjahun syrjäyttänyt koalitio hajosi viime kesänä vain vuoden kestäneen hallitustaipaleen jälkeen.

Netanjahu voi kolmen eri ennusteen mukaan palata pääministeriksi, mutta ero vastustajiin on hiuksenhieno ja tilanne voi muuttua virallisten tulosten tullessa.

Ennusteiden mukaan Netanjahun Likud-puolue voi saada 30 tai 31 paikkaa 120-paikkaisessa parlamentissa Knessetissä. Nämä yhdistettynä oikeistolaisten ja uskonnollisten puolueiden ennusteiden mukaan saamiin paikkoihin antaisi Netanjahua tukevalle blokille 61 tai 62 paikkaa eli hieman yli puolet paikoista.

Aiemmat Israelin vaalit ovat kuitenkin osoittaneet, että tilanne voi muuttua ratkaisevasti virallisessa ääntenlaskennassa.

Jos enemmistöä ei synny, keskustalainen Yair Lapid jatkanee virkaa tekevänä pääministerinä.

Äänestys Israelissa päättyi vasta kello 22 Suomen aikaa, joten tulosten selviäminen mennee huomisen puolelle.

"Mikään ei muutu"

Israelissa oli oltu huolissaan äänestysväsymyksestä, mutta keskusvaalilautakunnan mukaan äänestysvilkkaus oli korkein sitten vuoden 1999 vaalien. Uurnilla oli käynyt iltakuuteen mennessä melkein 58 prosenttia äänestäjistä ja yli kuusi prosenttia enemmän äänestäjiä kuin maaliskuun 2021 vaaleissa.

Äänestyspaikalla Tel Avivissa 26-vuotias Amy Segal kertoi uutistoimisto AFP:lle olevansa turhautunut jatkuviin äänestyksiin.

– Joka vuosi on uudet vaalit. Ei ole poliittista vakautta. Tuntuu kuin sillä, ketä äänestää, ei olisi mitään väliä, koska mikään ei muutu, hän sanoi.

Korruptiosta syytteessä oleva, oikeistolaista Likud-puoluetta johtava Netanjahu kävi antamassa äänensä aamupäivällä.

– Toivottavasti voimme päivän päätteeksi hymyillä, mutta se riippuu kansasta, Netanjahu sanoi.