Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjoismaiden neuvoston istunto Eduskuntatalossa päättyy tänään

Pohjoismaiden neuvoston kolmipäiväinen istunto päättyy tänään. Istuntoa on pidetty Eduskuntatalossa tiistaista alkaen, ja sen aiheina ovat olleet turvallisuus, Ukrainan sota sekä energia- ja ilmastokriisi.

Tänään istunnossa valitaan Pohjoismaiden neuvoston presidentti ja varapresidentti ensi vuodelle. Heidät valitaan Norjan valtuuskunnasta, koska Norja toimii ensi vuonna neuvoston puheenjohtajamaana.

Suomi on ollut neuvoston puheenjohtajamaa tänä vuonna. Neuvoston presidenttinä on toiminut Erkki Tuomioja (sd.) ja varapresidenttinä Lulu Ranne (ps.).

Tiistaina pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi istunnon yhteydessä muita Pohjoismaiden pääministereitä ja itsehallintoalueiden johtajia. He keskustelivat Marinin mukaan etenkin Ukrainan ja Moldovan energiatilanteesta ja siitä, miten maita voitaisiin auttaa nykyistä enemmän.

– Meidän pitää varmistaa, että kaikesta kriittisestä infrastruktuurista, kuten energiasta ja vedestä huolehditaan, jotta ihmiset voivat elää niin normaalia elämää Ukrainassa kuin mahdollista näissä olosuhteissa, Marin sanoi kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Keskiviikkona Suomen, Ruotsin ja Norjan ulkoministerit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, jossa he vakuuttivat Pohjoismaiden yhtenäisyyden olevan aiempaakin jykevämmällä pohjalla.

– Me tulemme pysymään toistemme lähimpinä kumppaneina tämän kriisin (Venäjän aloittaman hyökkäyksen) aikana ja sen jälkeen, Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt sanoi.