Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhdysvallat hyväksyi yli puolen miljardin asekaupan Suomeen, Pohjois-Korea laukaissut etelänaapurinsa mukaan ainakin kolme ohjusta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yhdysvallat hyväksyi yli puolen miljardin asekaupan Suomeen

Yhdysvaltain ulkoministeriö on hyväksynyt mahdollisen arviolta 535 miljoonan dollarin suuruisen asekaupan Suomeen. Asiasta tiedottaa Yhdysvaltain asekaupoista ulkomaille vastaava DSCA-virasto.

Tiedotteen mukaan Suomi on tarjoutunut ostamaan yhteensä 400 raskaan raketinheitinjärjestelmän ammusta.

Oston taustalla kerrotaan olevan Suomen pyrkimys kasvattaa puolustustarvikkeiden kansallista varastomäärää.

Tiedotteen mukaan kauppa vahvistaa Yhdysvaltain "luotetun kumppanin" turvallisuutta. Suomen kuvaillaan myös olevan tärkeä poliittisen vakauden ja taloudellisen kehityksen tekijä Euroopassa.

Ensisijainen tarvikkeiden valmistaja Yhdysvalloissa on Lockheed Martin.

Pohjoismaiden neuvoston istunto Eduskuntatalossa päättyy tänään

Pohjoismaiden neuvoston kolmipäiväinen istunto päättyy tänään. Istuntoa on pidetty Eduskuntatalossa tiistaista alkaen, ja sen aiheina ovat olleet turvallisuus, Ukrainan sota sekä energia- ja ilmastokriisi.

Tänään istunnossa valitaan Pohjoismaiden neuvoston presidentti ja varapresidentti ensi vuodelle. Heidät valitaan Norjan valtuuskunnasta, koska Norja toimii ensi vuonna neuvoston puheenjohtajamaana.

Suomi on ollut neuvoston puheenjohtajamaa tänä vuonna. Neuvoston presidenttinä on toiminut Erkki Tuomioja (sd.) ja varapresidenttinä Lulu Ranne (ps.).

Asiantuntija: On todellinen mahdollisuus, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden ennen Ruotsia

On todellinen mahdollisuus, että Turkki näyttää vihreää valoa Suomen Nato-jäsenyydelle ennen Ruotsia, arvioi STT:lle Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin Turkin-tutkimusohjelman johtaja Soner Cagaptay.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg matkustaa Turkkiin tänään. Hän tapaa Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun ja pitää lehdistötilaisuuden myöhemmin tänään. Huomenna vuorostaan on edessä tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Tapaamisen agendalla ovat Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset, joita Turkki ei ole vielä ratifioinut.

Pohjois-Korea laukaissut etelänaapurinsa mukaan ainakin kolme ohjusta

Etelä-Korean asevoimien mukaan Pohjois-Korea on laukaissut tänään ainakin kolme ohjusta.

Japanin hallinto sanoi aiemmin yhden ohjuksista lentäneen maan ylitse kohti Tyyntämerta. Japanin puolustusministeri sanoi kuitenkin myöhemmin, ettei ohjus ollut ylittänyt saariryhmää.

Ohjuksen vuoksi annettiin varoituksia Japanin pohjoisosissa asuville, minkä lisäksi varoituksia annettiin myös eteläkorealaisella saarella.

Eilen Etelä-Korean asevoimat kertoi pohjoisnaapurinsa laukaisseen ainakin 20 ohjusta sekä ampuneen tykistöllä satakunta ammusta maiden väliselle meriraja-alueelle. Yksi keskiviikkoisista ohjuksista laskeutui lähelle Etelä-Korean aluevesiä. (Lähde: AFP)

Bolsonaro kehotti kannattajiaan olemaan tukkimatta teitä

Brasilian väistyvä presidentti Jair Bolsonaro on kehottanut kannattajiaan olemaan tukkimatta teitä mielenosoituksillaan.

Bolsonaroa kannattavat mielenosoittajat ovat tukkineet viimepäivinä teitä ympäri maata.

Sunnuntaina presidentinvaaleissa hävinneen Bolsonaron mukaan teiden tukkiminen ei vaikuta hänestä kuuluvan oikeutettuihin mielenosoituksiin. Esimerkiksi aukioilla järjestettävät mielenosoitukset ovat sen sijaan olleet hänen mukaansa tervetulleita.

Brasilian poliisin mukaan teitä tukkivien mielenosoitusten määrä oli vähentynyt keskiviikkona. (Lähde: AFP)

Wall Street sulkeutui selvässä laskussa Fedin nostettua jälleen ohjauskorkoaan

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat keskiviikkona selvässä laskussa sen jälkeen, kun maan keskuspankki Fed oli päättänyt nostaa ohjauskorkoaan jo kuudennen kerran tänä vuonna.

Teollisuusindeksi Dow Jones oli päivän päätteeksi 1,6 prosentin laskussa. Laaja-alainen S&P 500 puolestaan sukelsi 2,5 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq oli 3,4 prosentin pudotuksessa.

Ohjauskoron nosto oli odotettu. Päivän mittaan kohonneet pörssikurssit lähtivätkin oikeastaan selkeään laskuun vasta, kun keskuspankin johtaja Jerome Powell oli sanonut, että koronnostoista luopumisesta on vielä hyvin ennenaikaista puhua. (Lähde: AFP)

Markkasen Utahille kirvelevä tappio Dallasista

Koripallon NBA:ssa Lauri Markkasen Utah Jazz kärsi kirvelevän vierastappion Dallas Mavericksille, joka vei voiton pistein 103–100.

Utahilaisjoukkue johti hienoisesti ottelua kolme ensimmäistä neljännestä, mutta viimeisessä neljänneksessä Dallas otti loppuun asti säilyneen johdon.

Markkasen pistesaalis jäi ottelussa vaatimattomaksi. Yli 30 minuuttia pelannut suomalainen heitti 14 pistettä, eikä yksikään neljästä kolmosyrityksestä uponnut. Markkanen otti seitsemän puolustuspään levypalloa.

Dallasin voiton avaimena oli joukkueen slovenialaistähti Luka Doncic, joka heitti 33 pistettä ja teki 11 koriin johtanutta syöttöä. Utahin kovin pistemies oli Jordan Clarkson 22 pisteellä.