Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linnan juhlat järjestetään tänä vuonna, mutta edelleen poikkeusjärjestelyin – vierasmäärä normaalia pienempi, veteraaneille ja lotille oma juhlatilaisuus

Itsenäisyyspäivän Linnan juhlat on määrä järjestää tänä vuonna jälleen Presidentinlinnassa tauon jälkeen. Koronaepidemia vaikuttaa kuitenkin edelleen juhlien järjestelyihin: vastaanoton vierasmäärä on noin kolmanneksen pienempi kuin epidemiaa edeltäneitä vuosina, ja presidenttipari on kutsunut veteraaneja ja lottia omaan juhlatilaisuuteen Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla.

Terveysturvallisuus otetaan huomioon normaalia pienemmän vierasmäärän lisäksi myös vastaanoton muissa järjestelyissä, tasavallan presidentin kanslian perjantaisessa tiedotteessa kerrottiin.

Vastaanoton teemana on itseensä luottava Suomi.

Kutsuttavien listalla on noin 1 300 ihmistä eri puolilta Suomea. Vieraina on muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia, kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, vapaaehtoistyötä tekeviä sekä osaajia, jotka työskentelevät tulevaisuuden menestystekijöiden parissa.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutut vieraat ovat myös kutsuttavien joukossa. Merkittävä osa vieraista on ensikertalaisia, ja perinteisesti virkansa puolesta kutsuttuja on tänä vuonna vähemmän.

Kutsujen postitus alkaa ensi viikolla, ja juhlien järjestelyistä tiedotetaan lisää lähempänä itsenäisyyspäivää.

Viime vuoden erityisjärjestelyt muuttuivat perumiseksi

Viime vuonna Linnan juhlat oli tarkoitus järjestää erityisjärjestelyin ja aiempaa pienemmässä mittakaavassa. Lähes koko kutsuvieraslista koostui ensikertalaisista, sillä juhlassa oli tarkoitus muistaa ja kunnioittaa terveydenhuollon työntekijöitä.

Huonontuneen koronatilanteen vuoksi juhlat jouduttiin kuitenkin perumaan vain viikko sen jälkeen, kun niiden järjestämisestä oli ilmoitettu. Presidentti Sauli Niinistö kertoi jo tuolloin, että kaikki vastaanotolle kutsutut tulevat saamaan kutsun myös vuonna 2022.

Linnan juhlien sijaan televisiossa näytetyssä lähetyksessä kuultiin viime vuonna presidenttiparin haastattelu ja veteraanien, lottien sekä koronaviruspandemian aikana ansioituneiden henkilöiden ajatuksia.

Puolustusvoimien paraati on ollut tauolla koronavuosien ajan

Myös vuonna 2020 itsenäisyyspäivää juhlittiin Suomessa poikkeusoloissa. Vieraiden puuttuessa Linnan juhlat saivat uuden muodon. Jääkärimarssi kaikui juhlien alussa tyhjissä saleissa eikä televisiosta voinut seurata perinteistä kutsuvieraiden kättelyä. Ylen lähettämän erikoislähetyksen teemana oli "Suomi selviää" ja Presidentinlinnassa haastatellulta presidenttiparilta kyseltiin vinkkejä yhteenkuuluvuuden ja yhteishengen tunteen vahvistamiseen.

Poikkeusjärjestelyt ovat näkyneet viime vuosina myös Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän juhlinnassa. Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia ei ole koronarajoitusten vuoksi voitu järjestää vuoden 2019 jälkeen. Paraati oheistapahtumineen oli määrä järjestää vuonna 2020 Porissa ja vuonna 2021 Lahdessa.

Vuosikymmen Niinistön isännöimiä itsenäisyyspäiviä

Linnan juhlissa siirryttiin Niinistön kauteen vuosikymmen sitten, joulukuussa 2012. Niinistön ensimmäistä kertaa isännöimiin juhliin oli kutsuttu noin 1 800 vierasta ja aiempia vuosia enemmän sotaveteraaneja ja lottia.

Niinistön kaudella on nähty poikkeuksellisia itsenäisyyspäivän juhlintatapoja jo ennen koronapandemiaa. Heti Niinistön toisena vuotena presidenttinä itsenäisyyspäivän juhla siirrettiin presidentinlinnan remontin takia Tampere-taloon. Juhlien pukukoodi antoi tuolloin varsinkin naisvieraille paljon valinnanvaraa.

Juhlakonsertti piti sisällään sekä musiikkia että katkelmia suomalaisesta kirjallisuudesta, mutta perinteistä Linnan boolia juhlassa ei nähty.

Juhlien mahdolliset uudistukset Niinistön seuraajan päätettäviksi

Tampere-vuoden jälkeen presidenttipari palautti itsenäisyyspäivän juhlinnan takaisin Presidentinlinnaan. Vuonna 2017 linna hehkui sinivalkoisena itsenäisyyden satavuotisjuhlassa. Esikoistaan odottanut Jenni Haukio lepäsi tuolloin ensimmäisen kättelykierroksen jälkeen ja palasi Niinistön rinnalle myöhemmin illalla.

Toistaiseksi viimeisissä perinteisin menoin juhlituissa Linnan juhlissa vuonna 2019 teemana oli luotettavan tiedon välittäminen ja yhteiskunnallinen keskustelu. Linnassa muisteltiin myös 80 vuotta aiemmin käytyä talvisotaa. Kutsulistalla oli noin 1 800 nimeä ja juhlien budjetin kerrottiin olleen noin 220 000 euroa.

Tämänvuotinen itsenäisyyspäivän juhlinta jää Niinistölle toiseksi viimeiseksi presidenttinä. Seuraavat presidentinvaalit järjestetään tammikuussa 2024, eikä Niinistö voi enää asettua ehdolle.

Linnan juhlien tulevaisuudesta Niinistö totesi jo viime vuonna, että hänen toimikauttaan on jäljellä niin vähän, että juhlien mahdolliset uudistukset voisivat kuulua hänen seuraajansa päätettäviksi.

- - - - -

Uutista on korjattu klo 16.56. Poistettu aiemmin virheellisesti kerrottu tieto, että Tampere-talossa järjestetyissä itsenäisyyspäivän juhlissa ei olisi kätelty presidenttiparia. Tuolloin käteltiin.