Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitoksen uponneen partioveneen päällikkö sai sakkotuomion oikeudessa – yksi kuoli veneen ajettua karille

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Rajavartiolaitoksen merivartijan päiväsakkoihin palvelusrikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä kesällä 2020 tapahtuneen onnettomuuden vuoksi. Rajavartiolaitoksen partiovene upposi Loviisan edustalla juhannuksena 2020 veneen ajettua karille. Onnettomuus tapahtui veneväylän ulkopuolella, kun vesiliikennetehtävällä ollut vene oli matkalla Loviisan satamaan tauolle.

Pohjakosketuksen aikaan veneellä oli nopeutta noin 28 solmua, ja osuma aiheutti useita metrejä pitkät vahingot veneen pohjaan. Vaurioiden seurauksena vene upposi, ja onnettomuudessa yksi veneen kolmihenkisen miehistön jäsenistä kuoli.

Sakot saanut merivartija toimi partioveneen päällikkönä onnettomuuden aikaan. Oikeudessa hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Oikeus: Tähystys ei ollut riittävää

Syyttäjä vaati merivartijalle palvelusrikostuomiota, koska veneellä ei ollut onnettomuuden aikaan tarvetta kulkea veneväylän ulkopuolella. Lisäksi aluksen päällikkönä toiminut merivartija oli luovuttanut navigointivastuun aluksen ruorimiehelle, mikä ei ole päällikölle sallittua.

Syyttäjän mukaan aluksen tähystys ei ollut onnettomuuden aikaan riittävää.

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että partioveneelle oli sinänsä sallittua kulkea veneväylän ulkopuolella, ja oikeudessa kuultu veneen miehistön jäsenkin totesi sen olleen tavanomaista.

Rajavartiolaitoksen määräyksen mukaan väyläalueen ulkopuolella on kiinnitettävä erityistä huomiota tähystyksen järjestelyyn ja noudatettava erityistä huolellisuutta. Lisäksi määräyksen mukaan päällikkö on vastuussa aluksen ja sen henkilöstön turvallisuudesta. Oikeus katsoi, että päällikkö rikkoi tätä määräystä, koska tähystystä ei ollut partioveneellä järjestetty riittävän hyvin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi merivartijalle 50 päiväsakkoa, joista tuli hänen tuloillaan maksettavaa 2 200 euroa.