Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi laskee polttoaineiden veroa ja poistaa sähköautojen hankintatuen

Ruotsin uusi hallitus rientää syysbudjetissaan autoilijoiden avuksi ja käyttää 6,7 miljardia kruunua (620 miljoonaa euroa) bensiinin ja dieselin verojen alentamiseen ensi vuonna.

Vaikutus jää kuitenkin pieneksi. Dieselin hinta laskee alennuksen myötä 40 äyriä litralta ja bensiinin 14 äyriä. Valtiovarainministeri Elisabeth Svantessonin mukaan ilman veroalennusta polttoaineet olisivat kuitenkin kallistuneet tuntuvasti.

Sähköautojen ja muiden vähäpäästöisten autojen hankintatuki poistetaan välittömästi. Hallitus perustelee päätöstä sillä, että vähäpäästöisten autojen kustannukset ovat laskeneet tuntuvasti.

Hankintatuki otettiin käyttöön vuonna 2018 ja siihen oli tämän vuoden heinäkuuhun mennessä käytetty kaikkiaan 10 miljardia kruunua. Tukea jaettiin 270 000 uuden auton ostoon. Tähän oli varattu ensi vuodelle kolme miljardia kruunua.

Kehitysavusta hallitus leikkaa 7,3 miljardia kruunua ja kiintiöpakolaisten vastaanotosta vähennetään 400 miljoonaa. Puolustusmäärärahoihin tulee 4,3 miljardin korotus.

Veroale jäi lupaukseksi

Vaalikampanjan aikana Ruotsin porvariblokki lupaili jopa 30 miljardin kruunun edestä alennuksia tuloveroihin, mutta syysbudjetissa sellaisia ei näy. 770 miljoonaa kruunua käytetään ylimääräisiin verovähennyksiin niille, jotka jatkavat työelämässä yli 65-vuotiaina.

Budjetin ulkopuolella hallitus varautuu tukemaan korkeista sähkönhinnoista kärsiviä kotitalouksia.

Dagens Nyheterin haastattelema eläkeyhtiö SPP:n säästöekonomi Shoka Åhrmanin mukaan budjetti jakaa lähinnä niukkuutta, koska korkea inflaatio kalvaa kaikkien kotitalouksien ostovoimaa. Joillekin ryhmille on kuitenkin luvassa enemmän rahaa kuin toisille.

– Voittajia ovat ne, jotka ajavat autolla töihin ja asuvat omakotitalossa, Åhrman sanoo haastattelussa.

Sähkötuki hyödyttää eniten omakotitaloissa asuvia ja he hyötyvät myös tuista, joilla edistetään energiaremontteja. Autoilijoiden pottia kasvattaa työmatkavähennyksen korotus.

Hallitus lupaa myös miljardin lisää teiden korjauksiin ja 2,6 miljardia sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen. Rautateiden korjauksista vähennetään rahaa ja hallitus panee jäihin myös suunnitelmat kohentaa rataverkostoa suurnopeusjunia varten. Bromman lentokenttä Tukholman lähistöllä aiotaan säilyttää.