Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkko haluaa parantaa seksuaaliseen häirintään puuttumista – viime vuosien kyselytulokset ovat herättäneet huolta

Suomen evankelis-luterilainen kirkko haluaa puuttua seksuaaliseen häirintään nykyistä tehokkaammin.

Kirkolliskokous on tänään päättänyt pyytää, että Kirkkohallitus vahvistaa häirintään puuttumista kirkon työyhteisöissä ja toiminnassa. Asia laitettiin vireille aiemmin tänä vuonna, kun 24 kokousedustajaa allekirjoitti asiaa koskevan aloitteen.

Aloitteessa painotettiin muun muassa, että häirinnän vastaisten toimien pitää saavuttaa kaikki kirkon toimijat ja seurakuntalaiset.

– Meillähän on kirkossa häirintäyhteyshenkilötoimintaa, ja viranhaltijoille on paljonkin koulutusta aiheesta, mutta halusimme laajentaa (ohjeistusta) myös kirkon toiminnassa olevien vapaaehtoisten väliseen tekemiseen, kertoo STT:lle kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Katri Korolainen.

Hän on osallistunut aloitteen valmisteluun.

– Erityinen huoli on lasten ja nuorten kanssa tehtävästä työstä, jotta kirkko ja kirkon toiminnat olisivat heille turvallisia tiloja.

Kirkolliskokouksen mukaan häirintää koskeva ohjeistus tulee ajantasaistaa ja koulutusta pitää lisätä ja laajentaa. Myös seurannan välineitä ja raportointimalleja tulisi kehittää.

Myös sosiaalisen median merkitys häirinnässä tulisi ottaa paremmin huomioon, tiedotteessa kerrotaan. Korolaisen mukaan tähän voidaan tarttua muun muassa koulutuksella.

– Esimerkiksi nuorisotyössä on yhä enemmän yhteistä keskustelua ja läsnäoloa myös sosiaalisen median alustoilla. Se on valtavan hyvä, mutta tietysti pitää olla myös keinoja puuttua mahdollisiin lieveilmiöihin, jos sellaisia esiintyy, hän sanoo.

Lähes viidennes työntekijöistä kokenut sanallista häirintää

Aloitteen taustalla ovat myös työntekijöille tehdyt kyselyt.

Evankelis-luterilaisessa kirkossa tapahtuvaa seksuaalista häirintää on selvitetty muun muassa tänä vuonna kirkon tasa-arvokyselyssä. Siinä yli 17 prosenttia seurakuntien työntekijöistä kertoi, että he olivat kokeneet nykyisessä työpaikassaan sanallista häirintää. Fyysistä lähentelyä oli kyselyn mukaan kokenut kymmenesosa työntekijöistä.

Kirkon akateemiset puolestaan julkaisi vuonna 2019 jäsenkyselyn, jossa lähes kolmannes henkilöstöstä kertoi kohdanneensa häirintää edellisen vuoden aikana. Kokousedustajien aloitteen mukaan osuus on suurempi kuin kunta- ja valtionhallinnon työntekijöille tehdyissä selvityksissä.

– Se myös herätti sellaisia hälytyskelloja, että tilanteelle täytyy tehdä jotakin, Korolainen kertoo.

Myös Suomen ortodoksinen kirkko julkaisi lokakuussa oman ohjeensa seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän estämiseksi. Ohjeen laatimisesta päätettiin viime vuoden marraskuussa.