Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ron DeSantis jatkaa Floridan kuvernöörinä – ovi vielä auki presidenttiehdokkuudelle

Yhdysvaltojen välivaaleissa Floridan kuvernööri Ron DeSantis on saamassa jatkokauden. Yhdysvaltalaiskanavien ennusteiden mukaan DeSantis on päihittänyt selvällä erolla demokraattien Charlie Cristin, joka pyrki vaaleissa takaisin vanhaan tehtäväänsä.

Vaikka ääniä lasketaan vielä, DeSantisin voitto näyttää murskaavalta. Kuvernööri jo kiitteli kannattajiaan voittopuheessaan Tampassa.

– Kiitos floridalaisten ylivoimaisen tuen emme ole voittaneet vain uudelleenvalintaa, vaan olemme piirtäneet poliittisen kartan uudelleen, hän lausui.

Lisäksi DeSantis sanoi kannattajilleen, että he ovat yhdessä taistelleet "woke-ideologiaa" vastaan niin lainsäädännössä, kouluissa ja yrityksissä.

– Florida on paikka, jonne woke menee kuolemaan, hän sanoi.

DeSantis sai maanlaajuista huomiota vastustettuaan tiukkoja toimia, joilla yritettiin hidastaa koronaviruksen leviämistä. Lisäksi hän on äänekkäästi vastustanut seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Aiemmin tänä vuonna DeSantis myös allekirjoitti lain, joka kieltää abortin 15. raskausviikon jälkeen. Lisäksi hän lähetti kymmeniä paperittomia siirtolaisia varakkaalle Martha’s Vineyard -saarelle Massachusettsiin.

Demokraattiehdokas, 66-vuotias Crist toimi Floridan kuvernöörinä 2007–2011 kuuluessaan vielä republikaanipuolueeseen. Hän myöhemmin vaihtoi puoluetta ja tuli valituksi edustajainhuoneeseen demokraattina, kunnes hän jätti tehtävänsä keskittyäkseen kuvernöörikampanjaansa.

Edessä voi olla törmäys Trumpin kanssa

44-vuotiasta DeSantisia pidetään mahdollisena ehdokkaana vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkiminen saattaisi viedä DeSantisin törmäyskurssille ex-presidentti Donald Trumpin kanssa. Trumpin uskotaan ilmoittavan ehdokkuudestaan pian.

DeSantis ei ole ilmoittanut vielä kantaansa ehdokkuuteen, mutta hän selvästi pitää vaihtoehtonsa avoinna. Hän ei ole sanonut sitoutuvansa toimimaan kuvernöörinä toista kautta loppuun asti.

Mediatietojen mukaan Trump on sanonut äänestäneensä DeSantisia välivaaleissa. Presidenttikilpaan hän ei DeSantisia kuitenkaan toivo: vaaleja edeltävänä päivänä Trump arveli Fox Newsille, että DeSantisin ehdolle asettuminen voisi olla virhe ja haitaksi republikaanipuolueelle.

Trump myös kutsui kuvernööriä viime viikolla Ron DeSanctimoniousiksi. Sanctimonious tarkoittaa suomeksi tekopyhää.

Floridalaiset voivat olla toista mieltä kuin Trump. Edison Researchin yhdysvaltalaismedioille toteuttaman kyselyn mukaan 45 prosenttia floridalaisäänestäjistä haluaa DeSantisin pyrkivän presidentiksi, kun Trumpista näin ajattelee 33 prosenttia.

Trumpin entinen lehdistöpäällikkö Sanders Arkansasin kuvernööriksi

Ex-presidentti Trumpin entinen lehdistöpäällikkö Sarah Huckabee Sanders nousee Arkansasin kuvernööriksi, muun muassa CNN kertoo.

Sandersin isä Mike Huckabee toimi niin ikään Arkansasin kuvernöörinä vuodet 1996–2007. Sanders nousi julkisuuteen Trumpin presidenttikaudella, jolloin hän otti usein yhteen toimittajien kanssa.

Sanders oli ensimmäistä kertaa ehdolla poliittiseen virkaan. Hänen voittoaan demokraatti Chris Jonesista pidettiin etukäteen hyvin todennäköisenä, sillä Arkansasista on tullut viime vuosina vahvasti republikaaninen osavaltio.

Trumpin tukema J.D. Vance senaattiin Ohiosta - kaksikon välit ovat olleet sekavat

Trumpin tukema republikaani J.D. Vance on televisiokanavien mukaan valittu senaattiin Ohion osavaltiosta.

Demokraattiehdokas Tim Ryanin häviö on pettymys demokraattipresidentti Joe Bidenille, vaikka se ei tarkoitakaan puolueelle paikan menetystä. Vance seuraa senaattorina eläköitynyttä republikaani Rob Portmania.

Demokraattipuolue oli kuitenkin toivonut saavansa paikan itselleen, jotta sen valta senaatissa säilyisi. Tällä hetkellä senaatti on jakautunut tasan demokraattien ja republikaanien kesken, mutta valta on demokraateilla, koska tasatilanteissa varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee. Republikaaneille tulos antaa toivoa vallanvaihdosta.

37-vuotias Vance sai valtakunnallista huomiota vuonna 2016, kun hän julkaisi muistelmansa vaatimattomasta ja kaoottisesta lapsuudestaan työväenluokkaisessa ohiolaiskaupungissa. Teoksesta tuli symboli Yhdysvaltojen niin kutsutun ruostevyöhykkeen teollisuuden hiipumiselle.

Trump puhui halventavasti

Merijalkaväessä palvelleesta Vancesta tuli sittemmin pääomasijoittaja Kaliforniaan. Politiikkaan hän ryhtyi viime vuonna, ja hän voitti puolueensa esivaalit Trumpin tuella.

Kaksikon välit ovat olleet sekavat. Syyskuussa Trump parjasi Vancea Ohiossa pitämässään puheessa halventavaa ilmaisua käyttäen, että Vance mielistelee häntä, koska haluaa niin vimmaisesti hänen tukensa.

Nöyryytyksestä huolimatta Vance toivotti Trumpin maanantaina tervetulleeksi vaalitapahtumaan Ohion Daytoniin vaalien aattona.

Vancen uskollisuus Trumpille republikaanimielisessä Ohiossa auttoi häntä senaattikisassa Ryania vastaan. Ryan on työväenluokkainen demokraatti, joka on pysytellyt etäällä Bidenista.