Koronarokotteen tehosteannosten tarjoamista laajennetaan, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa. Hallituksen koronaministerityöryhmä päätyi linjaukseen keskiviikkona.
Kunnat ja myöhemmin hyvinvointialueet voivat Kiurun mukaan tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. Rokotukset ovat ihmisille maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Kunnat ja hyvinvointialueet voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat eli esimerkiksi sen, tarjotaanko rokotteita myös perusterveille työikäisille ihmisille.
– Kunnat tai hyvinvointialueet voivat päättää, noudattavatko ne nykyisiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksia. – – Vaikka koronaministerityöryhmä linjasi, että rokotteita voidaan tarvittaessa toimittaa myös perusterveille työikäisille, silti voi käydä niin, että kaikki järjestäjät eivät syystä tai toisesta näin tee, sanoi Kiuru.
THL tiedotti lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan. THL:n linjauksesta on poikennut Lapin sairaanhoitopiiri, joka antoi jo lokakuussa sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle suosituksen neljänsistä koronarokotuksista neuvoteltuaan asiasta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa.
STM antaa nyt linjatusta tehosterokotusten laajentamisesta ohjauskirjeen koskien rokotusten jakelua ja toteutusta. Ministeriön mukaan rokotuskustannuksista vastaa valtio kuten tähänkin saakka. Rokotukset on myös tarkoitus toteuttaa nykyisten käytäntöjen mukaisesti.
Ministerityöryhmä kokoontui jo keskiviikkona aamupäivällä pohtimaan linjausta siitä, laajennetaanko tehosterokotuksia koskemaan uusia ihmisryhmiä.
THL suosittaa perusterveille kolmen annoksen rokotesarjaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.
Julkisuudessa on keskusteltu esimerkiksi perusterveiden sote-ammattilaisten mahdollisista tehosterokotuksista.
Esimerkiksi hoitajaliitto Tehy on kertonut, että sote-henkilöstö on hämmentynyt ja huolissaan Suomen poikkeavasta linjasta alan työntekijöiden neljänsiin koronarokotuksiin. Tehyn mukaan Suomen suositus poikkeaa muun muassa EU:n komission ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n suosituksista.
THL:n mukaan esimerkiksi Ruotsissa ei suositella syystalven tehosteannoksia sote-alalla työskenteleville tai muille työikäisille terveille aikuisille. 18 vuotta täyttäneille tarjotaan kuitenkin mahdollisuus ottaa tehoste. Sote-alalla työskentelevien ja muiden välillä ei siis tehdä eroa.
Tanska puolestaan suosittelee syystalven tehostetta ainoastaan niille sote-alan työntekijöille, jotka hoitavat ikääntyneitä ja vakavan koronan riskissä olevia. Norja ei tällä hetkellä suosittele eikä tarjoa syystalven tehosterokotuksia terveydenhuollon ammattilaisille.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on selittänyt vaihtelua eri maiden käytännöissä sillä, että eri maissa edellytetään eri tavalla näyttöä suosituksen antamiselle. Lisäksi asiaan vaikuttaa se, mikä taho suosituksen antaa ja mitä suosituksella tavoitellaan.