Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verohallinto: Hyvin poikkeuksellista, että asiakas ilmoittaisi liikaa tuloja – Piiroisen verohässäkkä harvinaislaatuinen tapaus

Hämeenlinnalaisen peliohjelmoijan Juhapekka Piiroisen ilmoittamat 133,7 miljoonan euron jättitulot saivat laajasti huomiota keskiviikkona, kun viime vuoden verotiedot tulivat julkiseksi.

Piiroinen sanoi leikkineensä numeroilla ja ilmoittaneensa paljon todellista suuremmat tulot vahingossa. Hän kertoi tehneensä verottajalle oikaisupyynnön asiasta keskiviikkona.

Verohallinnon lakiasiainjohtaja Matti Merisalo ei verosalaisuuden vuoksi kommentoi Piiroisen tietoja tai tämän asian käsittelyä.

Merisalo kertoo STT:lle, että jos asiakkaalle on tapahtunut veroilmoitusta täyttäessä inhimillinen virhe, asiakas voi havaita virheen tutustuessaan Verohallinnon lähettämään verotuspäätökseen. Siinä kerrotaan, minkä tulojen perusteella asiakasta verotetaan ja paljonko hän saa veronpalautusta tai mätkyjä. Tässä vaiheessa asiakas voi vielä reagoida virheeseen ennen verotuksen valmistumista.

Merisalon mukaan Verohallinto pyrkii laadunvalvonnalla ehkäisemään virheellisiä verotuspäätöksiä. Jos asiakkaalle on muodostumassa poikkeuksellisen suuri maksettava vero tai veronpalautus, tapaus nostetaan virkailijoiden selvitettäväksi. Joissain tapauksissa lopputulos voi kuitenkin olla, että verotuspäätös tehdään asiakkaan ilmoittaman tiedon mukaisesti, Merisalo kertoo.

Oikaisua vaativan annettava selvitystä tuloistaan

Jos verotus on ehtinyt valmistua, täytyy asiakkaan hakea muutosta verotukseensa tekemällä Verohallinnolle oikaisuvaatimuksen.

– Oikaisuvaatimukset käsitellään yksilöllisesti, eli virkailija tutkii vaatimuksen, Merisalo kertoo.

– Kun oikaisuvaatimusta käsitellään, asiakas voi esittää selvitystä, miten tällainen näppäilyvirhe on tapahtunut.

Merisalon mukaan asiakkaan pitää myös antaa selvitystä todellisista tuloistaan.

– Jos on esimerkiksi arvopaperikaupoista kysymys, hän voi käyttää tilitietoja ja raportteja ja osoittaa oikean tulon määrän.

Merisalon mukaan asiakas voi oikaisuvaatimuksen yhteydessä pyytää verotuksen täytäntöönpanon keskeyttämistä. Näin voi saada suojan sitä vastaan, että verot lähtisivät perintään.

Mätkyt eivät vielä tulleet kaikilla maksettavaksi

Viime vuoden verotietojen mukaan Piiroisen maksettavaksi tulisi 46,2 miljoonan euron jäännösverot eli mätkyt.

Verohallinnon Merisalo kommentoi yleisellä tasolla, että viime vuoden verotuksesta maksettavat mätkyt eivät ole vielä tulleet kaikkien verovelvollisten osalta maksettavaksi. Aikataulu riippuu verotuksen päättymisen ajankohdasta.

– Monilla asiakkailla verotus päättyy jo kesällä, mutta toisilla se voi päättyä vasta lokakuun lopussa.

Merisalon mukaan mätkyt tulevat yleensä maksettavaksi noin kuusi viikkoa verotuksen päättymisen jälkeen.

Hän toteaa, että voi olla vaikeaa selvittää, onko asiakas ilmoittanut verottajalle vääriä tulotietoja inhimillisen virheen vuoksi vai tahallaan.

– On hyvin poikkeuksellinen tilanne, että asiakas ilmoittaisi liikaa tuloja, eli sellaisia tuloja, joita hänellä ei oikeasti ole ollutkaan.

Merisalon mukaan verottajan lähtökohtana on, että verovelvollisen pitää ilmoittaa tulonsa oikein. Jos jättää oikeita tulojaan ilmoittamatta, voi syyllistyä veropetokseen.

– Mutta tällaisessa tapauksessa, kun ilmoittaa liikaa tuloja, ei ole vältetty veroa. Silloin se ei ole veropetoksena rangaistava.

Jos asiakas tarkoituksella ilmoittaa liikaa tuloja, Verohallinto voi määrätä hänelle 75 euron minimiveronkorotuksen siitä, että hän on antanut vääränsisältöisen veroilmoituksen, Merisalo selvittää.

Vastaavanlaiset tapaukset hyvin harvinaisia

Piiroisen verotietohässäkän kaltaiset tapaukset ovat Merisalon mukaan hyvin harvinaisia. Merisalo muistelee, että 1990-luvun alussa eräs verovelvollinen oli ilmoittanut huomattavan määrän varallisuutta ja tälle oli määrätty siitä varallisuusveroa.

– Sikäli kun oikein muistan, se oli aiheeton ilmoitus.

– Selvää tietenkin on, että varmaan asiakkaiden ilmoituksissa on pienempiä näppäilyvirheitä, mutta tämän suuruusluokan mistä nyt puhutaan, sellaisia ei todella ole, Merisalo sanoo.